Vágólapra másolva!
Az európai és amerikai tőzsdék pocsék pénteki szereplése után ma reggel Ázsiában is a mínuszok uralkodnak a legtöbb tőzsdén. Egyedüli kivételt a kínai piac jelent, ugyanakkor negatívum, hogy Európában ma folytatódhat a lejtmenet nyitáskor. 
Vágólapra másolva!

ÁZSIA: Folytathatja a japán vezetés

A miniszterelnök Abe Shinzo és pártja győzelmével zárultak az előrehozott parlamenti választások Japánban. A választások előrehozását a kormányzópárt kezdeményezte korábban, egyfajta bizalmi szavazásként a jelenlegi gazdaságpolitikáról való véleménynyilvánításként. Shinzo győzelmével folytatódhat a jelenlegi, gazdaságélénkítésre irányuló gazdaságpolitika a szigetországban.

Nincsenek formában az ázsiai tőzsdék ma reggel, ahol a hangulatra egy ausztrál túszdráma is rányomja a bélyeget. A japán Nikkei 1,6 százalékot zuhant, míg az ausztrál S&P/ASX 200 0,6 százalékot gyengült. Egyedüli kivételként a kínai Shanghai Composite emelkedni tud, és fél százalékos pluszt szedett össze.

Forrás: Investor.hu

USA: Pocsék hétzárás a piacokon

Pénteken új öt és féléves mélypontra zuhant a WTI és a Brent árfolyama, miután az IEA is csökkentette a jövő évi olajkeresletre vonatkozó várakozásait. Az árfolyamok ma korrigálnak, és 1,2-1,4 százalékos pluszt szedtek össze, amivel a WTI 58,5 dollárig, a Brent 62,7 dollárig tért vissza.

Az olajár zuhanása Európához hasonlóan az amerikai tőzsdéket is nyomás alá helyezte, így 1,2-1,8 százalékos mínuszban zártak a főbb tengerentúli részvényindexek. A Dow Jones a pénteki 1,8 százalékos esésével együtt összesen 3,8 százalékot zuhant a múlt héten, ami 2011 novembere óta a legnagyobb heti csökkenésének felelt meg.

Forrás: Investor.hu

A piacokon tapasztalt eladói nyomáson nem tudott enyhíteni a nyolcéves csúcsra ugró fogyasztói bizalom sem. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének decemberi értéke 93,8 ponton alakult (várt: 89,5 pont), ami 2007 januárja óta a legmagasabb érték. A mutató megugrása elsősorban a csökkenő olaj- és benzinárak kedvező hatásának volt köszönhető.

Távozik a Teslától (Nasdaq) Veronica Wu, a cég kínai egységének vezetője. A vezető nem jelölt meg konkrét okot a távozására, akinek helyére a kínai töltőállomások fejlesztésének irányítója fog érkezni. Wu távozása nem jön jókor a Teslának, mivel a cég kínai eladásai mostanában kezdenek felpörögni. A hír után 0,9 százalékos mínuszban zárt a Tesla.

Felvásárolja a BC Partners konzorcium a PetSmart (Nasdaq) társaságot. A PetSmartért részvényenként 83 dollárt fizet a vevő, ami közel 7 százalékos prémiumot tartalmaz a pénteki záróárhoz képest. Az ügylet összértéke 8,7 milliárd dollárt tesz ki.

Paul Krugman világhírű közgazdász szerint a Fed valószínűleg nem fog kamatot emelni 2015-ben, mivel az infláció felpörgetése továbbra is nehézségeket fog okozni.

Az OPEC vezetője, Abdullah al-Badri szerint a jelenlegi fundamentális helyzet nem indokolja az olajárak ekkora mértékű zuhanását. Badri ezzel túl elmondta, hogy a szervezetnek nincs árfolyamcélja az olajárak esetében. Szerinte hibás az a nézet, mely szerint a novemberi döntés a napi kitermelési kvóták változatlanul hagyásáról az USA és a palaolaj-kitermelők ellen irányult.