Megtorpanhat az építőipari növekedés

Várkert Bazár, építkezés, 2014. szeptember
Várkert Bazár
Vágólapra másolva!
Jövőre megállhat az építőipar bővülése, és ezt az egész gazdaság megérezheti.
Vágólapra másolva!

Az építőipari termelés 15,8 százalékkal nőtt októberben az egy évvel korábbi eredményhez képest - jelentette a KSH. Ezzel visszatért a szeptemberben megtörni látszó lendület, akkor csak 7,3 százalékos volt az éves bővülés.

Trendforduló közeledik

Közeledhet a trendforduló, véli Török Zoltán. A Raiffeisen elemzője szerint erről árulkodik, hogy az új szerződések volumene 26,7 százalékkal kisebb lett, mint egy éve. Ez a változó nagy kilengéseket szokott mutatni, de általában jól jelzi az elkövetkező másfél év trendjeit. A hazai építőipar 2013-as fellendülését például előrejelezte az új szerződések 2012-es felfutása. Az elemző szerint most pont ennek az ellentéte zajlik.

Visszaesés jöhet

Az építőipar nagy felfutása főleg az EU-s pénzekből finanszírozott beruházásoknak volt köszönhető. Ezek a projektek 2015-ben lecsengenek, és a bővülés valószínűleg az év második felében áll meg végérvényesen. Ekkorra az uniós projektek kifutnak, a bázis érték (azaz a viszonyítási alapot adó mostani eredmények) viszont relatív magasak lesz.

A magánszféra nem képes átvenni a növekedést Fotó: Polyák Attila - Origo

A magánszféra nem képes önmagában a növekedésre, mondja Török Zoltán. Ezt bizonyítja, hogy a 2013-ban tapasztalt meredek építőipari emelkedéssel egyidőben a lakásépítések történelmi mélyponton álltak.

Kihathat a GDP-re

Ha pedig az építőipar megtorpan, azt érezni fogja a gazdaság egésze is. Az idei második negyedévben 0,6, a harmadikban pedig 0,4 százalékkal vette ki a részét ez az iparág a GDP-növekedésből.