Megállíthatatlanul szakad a rubel

Vágólapra másolva!
Ma tovább szakadt az orosz rubel árfolyama, és újabb soha nem látott mélységekbe esett a legfőbb devizákkal szemben. A nemzetközi piaci hangulat is elromlott délután, így a korábban még emelkedő börzék visszatértek a negatív tartományba.
Vágólapra másolva!
  • Ma ismét Oroszországról szólt a nap a nemzetközi pénzügyi világban, ugyanis a rubel árfolyama hatalmasat, több mint 6 százalékot zuhant a hétfői kereskedésben, ezzel pedig soha nem látott szintekig esett a főbb devizákkal szemben. Az USDRUB árfolyama átlépte a 62-es szintet, míg az EURRUB a 78-as szintet. November elejétől 50 százalék körüli a leértékelődés mértéke.
Az USDRUB árfolyama Forrás: Investor.hu, AmiBroker

  • Ma az fűthetett alá a rubel mélyrepülésének, hogy egyes hírek szerint a folyamatosan csökkenő olajárak miatt a nagy orosz olaj- és gázcégek nem fogják tudni teljesíteni kötvényfizetési kötelezettségeiket.
  • Emellett például a Brown Brothers startégája szerint az orosz befektetők egyre inkább menekítik külföldre tőkéjüket, írja a MarketWatch. És az sem segíthet, hogy egyes hírek szerint az USA akár újabb szankciókat is bevezethet Oroszországgal szemben.
  • Szintén nme kedvező, hogy a reggeli kisebb megnyugvás után újra lejtőre került az olaj árfolyama, a WTI már 57 dollár alatt, míg a Brent 62 dollár alatt jár.
  • A zuhanó rubel pedig nem tesz jót a nagy orosz kitettséggel rendelkező cégeknek. Itthon főként az OTP és a Richter érintett a nagyobb tőzsdei vállalatok közül. Nem csoda, hogy az OTP közel három százalékot esett (3960 forint), és a magyar gyógyszerpapír is közel 2 százalékot veszített értékéből (3700 forint).
  • A Molra az ismét lefelé forduló olajár nehezedik (-1,5%, 11 360 forint), ezzel pedig a BUX index közel 2 százalékot esett (16 984 pont).
  • A forint a délelőtti erősödését késő délutánra szinte teljesen letörölte, jelenleg 308,5 környékén ingadozik az euróval szemben.
  • Nyugat-Európában a kezdeti pluszoknak annyi, és záráshoz közeledve már 1-1,8 százalékos eséseket látni.
  • Nem jobb a helyzet az USA-ban sem, ahol a vártnál gyengébb New York-körzeti feldolgozóipari adatok nem segítettek a hangulaton, a nyitást követő emelkedésből mínuszba csúsztak vissza a vezető indexek. Bár egyelőre csak 0,1-0,4 százalékos mínuszokat lehet látni.