Keddtől kártalanítják a Tisza Takarékszövetkezet betéteseit

Vágólapra másolva!
Kedden kezdődik a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása. A pénzintézet működési engedélyét december elején vonták be. A kisebb betéteket készpénzben kikézbesítik, a nagyobb összegeket személyesen, vagy kártyán lehet felvenni.
Vágólapra másolva!

Öt munkanappal a végelszámolási eljárás megindítását követően, keddtől megkezdődnek a tényleges kifizetések a Tisza Takarékszövetkezet betétesei számára. A 2,5 millió forintot nem meghaladó követelések esetében a Magyar Posta kézbesíti az értesítéseket, hogy hol vehetik fel az összeget, 100 ezer forintig pedig magát a kártalanítási összeget küldik ki – közölte az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA).

A Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyét december 5-én vonta vissza a jegybank, egyúttal betétkifizetési tilalmat is elrendelt. A Takarékszövetkezet betétesei automatikusan megkapják a kártalanítást az OBA-tól.

7007 betétes

Az érintettek pontos tájékoztatásának érdekében új ügyfélportált nyitott az OBA, ennek segítségével hamarosan nyomon követhetik a kártalanítás folyamatát a betétesek, kinyomtathatják a kártalanítási elszámolásukat és további fontos információkat is találnak. Az érdeklődők éjjel-nappal hívhatják az OBA ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kedvezményes tarifájú kék számon, ez a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.

Összesen 7147 kártalanításra jogosult betétesből 7007 betétes számára indítja el a kifizetéseket.

A 2,5 és 5 millió forinti betéteket OBA Betétbiztosítási Kártya útján lehet felvenni. A kártyát, a hozzá tartozó PIN-kódot tartalmazó borítékot, valamint a kifizetési elszámolást külön postai küldeményként állandó lakcímükön kapják kézhez a betétesek. A kártyával az OTP Bank bankjegykiadó automatáinál (napi limit maximálisan 800 ezer forint), vagy egy összegben az OTP fiókjaiban és a postahivatalokban vehetik fel a pénzt. Összesen 429 ilyen ügyfél van, nekik már kiküldték a PIN kódokat, hétfőtől kézbesítik a kártyákat is.

140 fő nem kap pénzt

Az 5 millió forint feletti kártalanítási összeggel rendelkező 960 ügyfél részére a posta a kifizetési elszámolásokat, valamint az OTP Bank kártalanításra javasolt fiókjainak elérhetőségéről szóló információkat kézbesíti.

A betétesek két százalékának (140 fő) pénzét egyelőre nem fizetik ki, mert zárolt, külföldi állampolgár betétjéről van szó, illetve gyámhatósági, vagy egyéb igazolásra vár. Ezek tisztázását követően a kártalanítás késlekedés nélkül megtörténik. Összeghatártól függetlenül a jogi személyek, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók - a kifizetési elszámolás és a tájékoztató postai átvételét követően - az OTP Banknak az ügyfél által kiválasztott fiókjában vehetik fel a kártalanítás összegét.

A takarékszövetkezet ügyfelei egyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő, 30,7 millió forintot kaphatnak, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó.