Csak óvatosan a kötvénypiacon!

Vágólapra másolva!
Jobb lesz óvatosnak lenni a kötvénypiacon, egyes elemzők ugyanis komoly kötvényárfolyam eséstől tartanak, amelyet a jövő év során a Fed által kilátásba helyezett kamatemelés implikálhat majd. Úgy vélik, hogy nem számít, hogy a világ többi részén lazító intézkedéseket vezetnek be, az amerikai kamatemelés a többi ország hozamaira is komoly hatással lesz.
Vágólapra másolva!

Nagyon más irányba tart az amerikai és világ több jelentős országának jegybankja, illetve az Európai Központi Bank. Míg a Fed már a kamatemelés időpontját fontolgatja, az EKB például további lazító lépések bevezetését tervezi. Sokan attól tartanak, hogy ez az ellentét egy olyan nagyságú kötvény eladási hullámhoz vezet, amilyet 1994. óta nem látott a piac. Akkor a Fed agresszív kamatemelése miatt a fél államkötvénypiac összeomlott.

Ennek egyik előjele lehet az is, hogy még soha nem volt ekkora eltérés a Fed által előrejelzett kamatszintek, és a piac által beárazott szintek között a jövő évre nézve. A Fed döntéshozói úgy látják, hogy a jelenleg nulla közeli értékről 2015 végéi 1,25 százalékra nőhet az alapkamat, és a legkorábbi emelés valamikor jövő június környékén jöhet. Ezzel szemben a piac mindössze egy 0,5 százalékos szintet áraz, legkorábban októberi kamatemeléssel. Az ezt követő évek kilátásai még jobban eltérnek. A Fed ugyanis 2016 végre 2,75 százalékos, 2017 végére pedig 3,75 százalékos kamatszintet lát reálisnak, ezzel szemben a piac mindössze 1,5, illetve 2 százalékos irányadó kamatlábat vetít előre.

Forrás: Investor.hu

A JP Morgan abszolút hozamú kötvényalapokkal foglalkozó vezetője, Bill Eigen éppen ezért figyelmeztet arra, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a Fed agresszív kamatemelésének eshetőségét, ami a kötvénypiacon egyenesen "vérfürdőhöz" vezethet. Természetesen az aggodalmak alaptalannak is bizonyulhatnak, ha arra gondolunk, hogy elemzők már 2014 elején is hasonló félelmeknek adtak hangot, mégsem történt meg a katasztrófa.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az egyre erősebb monetáris lazítás Európában, illetve a globális inflációs kilátások és az ipari országok lassú gazdasági növekedése is abba az irányba mutat, hogy a kötvényhozamok még 2015-ben is alacsony szinten maradnak. (A kötvények árfolyama és hozamszintje fordított kapcsolatban áll egymással, tehát az alacsony hozamok magas árfolyamot jelentenek.)

Forrás: Investor.hu

Az egyedüli veszélyt tehát az a kérdés jelenti, hogy vajon a Fed ragaszkodni fog-e az előrejelzéseihez és valóban megkezdi-e a kamatok meredek emelését az év közepén. Ha ugyanis az amerikai 10 éves államkötvények hozamát tekintjük, azok már régebb óta történelmi mélypontjaik közelében mozognak, így jelentősebb elmozdulás szinte már csak felfelé történhet. Ebben az esetben viszont a többi kötvény is követni fogja az amerikai hozamokat, függetlenül az Európai Központi Bank lépéseitől és az inflációs nyomástól.

2015 tehát egy kihívásokkal teli év lesz a kötvényalapok menedzsereinek, különösen azoknak, akik csak az árfolyamok növekedéséből tudnak profitálni. Ez megmagyarázza, miért is olyan népszerűek manapság az abszolút hozamú alapok, amelyek akár short (vagyis az árfolyamesésből profitáló) pozíciókat is felvehetnek.