"Nem sérti" a NAV hírnevét a BME-s dolgozat

BME
BME
Vágólapra másolva!
Megint dolgozatban üzent a NAV-nak a BME egyik oktatója. A zárthelyi egyértelműen jelzi, hogy nem célja, hogy „a NAV-ba vetett közbizalmat hátrányosan befolyásolja.”
Vágólapra másolva!

„Ez a zárthelyi dolgozat mentes az aktuálpolitikai témákra való utalásoktól és nem célja, hogy a közigazgatás vagy az adóigazgatás bármely csúcsszervébe vetett közbizalmat, közmegbecsülést hátrányosan befolyásolja. Így az „egyenes”, „független”, „rendszer”, „egyenlő”, „fölötte álló”, illetve „mátrix” kifejezéseknek semmilyen, a matematikán túlmutató jelentése nincs. Ha, akkor az véletlen” – olvasható a BMEme.hu-ra felkerült számításelméleti zárthelyin.

"Nem sérti" a NAV hírnevét a BME új ZH-ja Forrás: BMEME.hu

A „közlemény” Péceli Gábor, a BME rektorának levelére utal, aki december elején, a NAV ügyvédjének kérésére küldött levelében arra kérte az egyetem oktatóit, a dolgozataikban tartózkodjanak a közéleti példáktól. „A NAV elnökének és elnökhelyettesének megbízásából a mai postával levelet kaptam Dr. Trinn Gábor ügyvéd Úrtól azzal a kéréssel, hogy mellőzzük olyan szövegezésű feladatok kiadását, amelyek "megszövegezése egyértelműen alkalmas arra, hogy a NAV, mint a közigazgatás, az adóigazgatás csúcsszervébe vetett közbizalmat, közmegbecsülést hátrányosan befolyásolja. (…)Nyomatékosan kérem, hogy a dékánok és a tanszékvezetők gondoskodjanak arról, hogy a tárgyaink oktatása és számonkérése során a személyiségi jogokat és a közintézmények jó hírét oktatóink még humoros formában se sértsék meg.”

Áfacsalás, kitiltási ügy a ZH-kban

Korábban az egyetemen több tanára is olyan, humoros szöveges feladatokat adott fel, amelyekben a Vida Ildikó NAV-elnök kitiltási botrányára, vagy az ÁFA-csalásokra utaltak. A gépészmérnöki tanszéken például olyan feladat szerepelt a ZH-n, amelyben Vida Ildikó és Csillag Dezsőné „titokban nyaralni indulnak”, hogy kidobálják a repülőből a korrupciós botrány bizonyítékait, majd miután ez sikerült, SMS-t küldenek azzal a szöveggel: "Peti, szólj Janinak is, hogy most dobtuk ki :)". A diákok feladata az volt, hogy kiszámolják, hol dobták ki az iratokat.

Egy másik, gráfokról szóló feladat arról szólt, hogy a NAV „egy papírfecnin szerzett értesülés alapján” szeretne feltárni egy bonyolult ÁFA-csalási ügyet, a diákoknak a céghálózatot kellett gráfokon ábrázolni.