Bezárhat az alapítványi iskolák fele

közétkeztetés, menza
Kecskemét, 2014. november 28. Diákok a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ebédlőjében 2014. november 28-án, ahol az új előírásoknak megfelelően elkészített menüt kaptak a gyerekek. Jövő éve január 1-jétől életbe lép az új közétkeztetési rendelet, amely szabályozza a só, cukor, maximális mennyiségét a közétkeztetésben, továbbá több zöldség, gyümölcs és hús lesz a menükben. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Mégsem módosította a kormány az alapítványi iskolák költségvetési támogatására vonatkozó törvény előterjesztését – közölte az Origóval Horn György az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke.
Vágólapra másolva!

Az AME elnöke azt közölte, november 27-én tárgyalt Czunyiné dr. Bertalan Judit államtitkár asszonnyal, Sipos Imre államtitkár helyettes úrral, valamint Brassói Sándor főosztályvezető úrral. Ezen a tárgyaláson az EMMI képviselői megerősítették, hogy a költségvetés nem csökkenti 75 százalékra az alapítványi iskolák egyébként is alacsony állami támogatását.

Megszegték az ígéretet

Egyetértés volt abban, hogy az alapítványi iskolák közfeladatot látnak el, többségük nem költségtérítéses, hátrányos helyzetű, rászorult tanulókat szolgál. Ehhez képest a költségvetési törvénytervezet kormányzati indoklásának 195. oldalán szereplő szöveg ellentmond mind a korábbi megállapodásoknak, mind a köznevelési törvények, de mindenekelőtt a valóságnak.

Működésképtelenné válhatnak az alapítványi iskolák Forrás: MTI/Ujvári Sándor

„Differenciált támogatási rendszert javasol a tervezet a nem állami fenntartású intézmények felé, annak függvényében, hogy azok – a szakmai szabályozás szerint – a köznevelési tevékenységüket közszolgálati feladatként látják-e el. Ennek keretében a 2015/2016. tanévtől tér vissza az a már ismert szabály, miszerint a versenyszférában, gazdasági társaságként működő fenntartók számára a közszolgálati feladatot ellátókat megillető„alap-támogatás” 30 százaléka jár, figyelembe véve az e területen is érvényesülő nyereségorientált gazdálkodást. Az egyesületek, alapítványok sajátosságaira tekintettel a javasolt támogatási mérték e szervezetek esetében75 százalék, e körben is biztosítva a korábbiak szerinti finanszírozási szintet, ugyanakkor elvárva a saját forrásgyűjtés kiterjesztését is - tartalmazza a parlament előtt lévő költségvetési törvény, amit valószínűleg hétfőn délután szavaz meg a T. Ház. ”

25 évet akarnak eltörölni

Horn György korábban az Origónak azt mondta: Magyarországon 25 éve létezik alapítványi oktatás, és ezt akarja a magyar állam megszüntetni, felszámolni, kétségbe vonni, általam nem ismert okok miatt.

Az alapítványi iskolák fele bezárhatja kapuit, ha elfogadják a költségvetést Forrás: Thinkstock

Az AME elnöke szerint, ha ebben a formában elfogadják a költségvetést, akkor az iskolaigazgatók kulccsal a kezükben be is zárhatják az alapítványi iskolák felét. 2013-as adatok szerint 280 ezer diák tanul 750 nem állami és nem egyházi fenntartású közoktatási intézmény 2664 telephelyén. Ezekben az iskolákban 10 147 pedagógus tanít, és még közel 3000 egyéb munkavállaló dolgozik.

Ez nem az elitképzésről szól

Horn György szerint a bezárás veszélye nem az elitképzést adó iskolákat fenyegeti, hanem azokat az intézményeket, amelyek nem tudnak költségtérítést beszedni, például szakképzéssel, fejlesztéssel, felzárkóztatással, akár sérült vagy tanulási nehézségekkel küszködő gyermekekkel foglalkoznak.

Az alapítványi iskolák elnöke azt kéri az országgyűlési képviselőktől, ne szavazzák meg a jelenleg parlament előtt lévő költségvetést.

Ha az állam csökkenti a civil iskolák támogatását, az intézményeknek díjat kell emelniük, ez pedig a szülők pénztárcáját terheli meg - tette hozzá Horn György.