A Molnál az előny az INA-ügyben

Vágólapra másolva!
A washingtoni választott bíróság határozata szerint a Mol megnyerte Horvátországgal szemben az első jogi csatát, írja a Jutarnji List horvát napilap. 
Vágólapra másolva!
  • A Washingtoni Nemzetközi Választott Bíróság meghozta első döntését az eljárásban, amelyet a Mol indított Horvátország ellen 2012 végén az ottani befektetéseinek védelmében, írja az MTI a Jutarnji List horvát napilapra hivatkozva.
  • A Mol azért fordult Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID), mert a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit. A Mol ezért szerződésszegéssel vádolta meg Horvátországot, amiért 2009-ben aláírt megállapodással ellentétben nem vásárolta ki az INA-ból a veszteséges gázüzletágat. A döntőbíróság az eljárás során nem fogadta el Horvátország panaszait.
  • A szerződésben, amelyet még a Sanader-kormánnyal írt alá 2009-ben a Mol az állt, hogy a horvát kormány visszavásárolja az Okoli földalatti gáztározókat (amit meg is tett), de nem vette át a gázüzletágat, amely szintén részét képezte a szerződésnek. Jadranka Kosor kormánya 2010-ben már elállt a gázüzletág visszavásárlásától.
  • A Jutarnji List szerint a panaszok elutasítása nem végleges. A horvát kormányhoz közel álló források azt állítják, a zágrábi kabinet elégedett a fejleményekkel, ugyanis a panaszok beadásával időt nyertek.
  • "Nem kudarcként éltük meg a döntést, hanem nagyon elégedettek vagyunk a fejleményekkel" - nyilatkozta a Jutarnji Listnek egy, az ügyhöz közel álló forrás. Az első forduló eredménye ellenére, a panaszok beadásának ideje alatt sikerült előnyt szereznünk a Mollal szemben, tette hozzá.
  • A Mol árfolyama 1,5 százalékos pluszban van, bár azt nem lehet tudni, hogy ez az INA-val kapcsolatos híreknek, vagy annak köszönhető, hogy az olajárak kicsit visszapattannak a múlt heti nagyobb esések után. A nagy európai olajcégek részvényárfolyama is hasonló mértékű emelkedésben van, az soztrák OMV például 2 százalékkal halad felfelé.