Orbán: Teljesíthető a tíz év alatt egymillió új munkahely program

Orbán Viktor Széll Kálmán Alapítvány
Budapest, 2014. december 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a Széll Kálmán Alapítvány évzáró rendezvényén Budapesten 2014. december 12-én este. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
Vágólapra másolva!
A következő időszak feladata egy gazdaságilag stagnáló Európában, egy geopolitikailag kiélezett helyzetben megvédeni Magyarország politikai szuverenitását és bővíteni gazdasági szuverenitását – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Széll Kálmán Alapítvány évzáró rendezvényén.
Vágólapra másolva!

A kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan beszámolója szerint a rendezvényen arról beszélt, hogy 2010 és 2014 között megteremtették egy nemzeti, szuverén politika alkotmányos és pénzügyi alapjait.

Sikerült beindítani a magyar gazdaságot, a növekedés ma már az egyik legerőteljesebb Európában. Magyarország kitört a megszorítás-elengedés gazdasági körforgásából.

Munkába állítottuk Magyarországot – hangsúlyozta a miniszterelnök: 2010-ben 1,8 millió adófizető volt hazánkban, ma viszont már 4,2 millióan járulnak hozzá a közterhekhez, 400 ezerrel többen dolgoznak, mint négy éve, így teljesíthető a kormánypártok által korábban kitűzött „tíz év alatt egymillió új munkahely” program.

Impozáns növekedés a nemzeti vagyonban

Orbán Viktor kiemelte: európai összevetésben, a legnagyobb arányban Magyarországon csökkent a munkanélküliség, és ezáltal vált lehetővé a szegénység csökkentése is hazánkban. Mint mondta, a szegénység ellen munkahelyteremtéssel lehet a legeredményesebben küzdeni.

Csökkent az államadósság, méghozzá úgy, hogy közben impozáns mértékben növeltük a közösségi célokat szolgáló nemzeti vagyont – szögezte le.

Orbán Viktora Széll Kálmán Alapítvány évzáró rendezvényén összegzett Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Csökkentettük az adókat

Az infláció nullára csökkent; nőtt a háztartások megtakarítása; közben csökkentettük az adókat, köszönhetően az egyedülállóan alacsony egykulcsos jövedelemadót a családi kedvezményekkel ötvöző adórendszernek – sorolta az eredményeket a miniszterelnök.

A bankok elszámoltatásának eredménye az, hogy 1000 milliárd forint kerül át a bankoktól a magyar családokhoz, az intézkedéssorozat hozzávetőlegesen 5,2 millió ember életét könnyíti meg – tette hozzá.

Nagy célok

2015-től kezdődően nem kisebb céljaink és feladataink vannak – folytatta Orbán Viktor. Meg kell védeni a gazdasági szuverenitásunk kiterjesztésével elért eredményeinket, a rezsicsökkentést, az energiapolitikánkat csakúgy, mint a versenyelőnyünket biztosító Munkahelyvédelmi Akciótervet, amelyet elsősorban az európai adóharmonizációs törekvések veszélyeztetnek.

Eredményeket kell elérnünk az energiaszállítási útvonalak diverzifikációja terén, és 2015 elején be kell indítanunk a rendszerváltás óta legnagyobb gazdaságfejlesztési programunkat, ami elhozza a teljes foglalkoztatottságot, és közben megerősíti a nemzeti gazdasági szereplőket is – jelentette ki.

Végezetül a külkereskedelemről beszélt a miniszterelnök, kiemelve: annak súlypontján módosítani kell, nagyobb figyelmet fordítunk a feltörekvő, dinamikus, keleti piacokon való részvételre.