Szenved a Raiffeisen

Raiffeisen napi grafikon
Vágólapra másolva!
Már 7 százalék feletti zuhanást mutat a Raiffeisen árfolyama, amivel nincs messze az ötéves mélypont a számára. Nem jó most jelentős orosz kitettséggel rendelkező cégnek lenni...
Vágólapra másolva!
  • Pocsék formában vannak ma a Raiffeisen részvényei, melyek 7 százalék feletti zuhanás után 14 euró alá csúsztak vissza. Ez hároméves mélypontot jelent, mivel legutóbb 2011 novemberében járt 14 euró alatt a papír.
  • Az árfolyamot jelenleg aulról támasztja a 14 eurós szint, azonban ennek eleste további mélyrepülés előtt nyitná meg a teret. Ha letörné a szintet, és 13,55 euró alá zuhanna a részvény, az új ötéves mélypontot jelentene.
Raiffeisen napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

  • A Raiffeisen továbbra is nagy részben a mélyrepülésben lévő rubel miatt szenved, mivel a pénzintézet jelentős orosz kitettséggel rendelkezik. A vállalat operatív eredményének nagyjából a 20 százalékáért volt felelős Oroszország az idei első három negyedévben, míg az 502 millió eurós adózás előtti profit 75 százaléka (!) Oroszországból érkezett az időszak során.
  • Mivel az ottani bevételeit rubelben szerzi, a kimutatásokat pedig euróban végzi a Raiffeisen, az orosz deviza mélyrepülése értelemszerűen az eredményeket is nyomás alá helyezi.
  • A rubel pedig folyamatosan zuhan, hiába a tegnapi 100 bázispontos orosz kamatemelés is. Az euróval szembeni jegyzés ma 72 közelében is megfordult, míg a dollárral szemben 57,9-nél is járt az orosz deviza. Mindkettő új történelmi rubelmélypontnak felel meg.
Euró/rubel heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

  • A MarketWatch szerint az orosz jegybank interveniálhatott ma a devizapiacon a rubel mélyrepülésének megállítására, azonban ennek hatása csak ideig-óráig tarthat ki.
  • Ezen túl az Erste szakértői szerint a rubel további lehetséges leértékelődése komoly tőkehiányt okozhatna a Raiffeisennél is, és ez a hír szintén szerepet játszik a papír zuhanásában.