Vágólapra másolva!
Eladói nyomás alatt állnak az európai és amerikai tőzsdék, nagy részben a továbbra is mélyrepülésben lévő olajárak miatt. Ennek következtében a hazai börze sem remekelt, és a blue-chipek a Magyar Telekom kivételével mínuszban zártak.
Vágólapra másolva!
  • Nem remekelnek ma eddig a nemzetközi tőzsdék, melyekre nagy részben a zuhanó olajár helyez nyomást. Európában 1,6-2,2 százalékos mínuszban mozognak a részvényindexek, míg Amerikában 0,7-1 százalékos gyengülés látható. A Stoxx Europe 600 index 2012 óta a legnagyobb heti mínuszát könyvelheti el, ha zárásra sem enyhül a helyzet.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

  • Az olajár esése ugyanis ma is folytatódik, melyben szerepet játszik, hogy a Nemzetközi Energiai Ügynökség (idén már negyedjére) visszavágta a jövő évi olajkeresletre vonatkozó várakozásait. A szervezet szerint csak 900 ezer hordónyi olaj iránt lesz kereslet jövőre naponta, ami 230 ezer hordóval kevesebb a korábbi prognózisnál. A hírre a WTI ma már 59 dollár alá, a Brent pedig 63 dollár alá zuhant.
  • A hangulatot javíthatná, hogy közel nyolcéves csúcsra ugrott fel a fogyasztói bizalom az USA-ban, nagy részben a csökkenő olaj- és benzinárak kedvező hatásának következtében. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének decemberi értéke 93,8 ponton alakult (várt: 89,5 pont), ami 2007 januárja óta a legmagasabb értéknek felel meg.
  • Hiába a tegnapi 100 bázispontos orosz kamatemelés, tovább zuhan a rubel árfolyama. Az euróval szembeni jegyzés ma 72 közelében is megfordult, míg a dollárral szemben 57,9-nél is járt az orosz deviza. Mindkettő új történelmi rubelmélypontnak felel meg. A MarketWatch szerint az orosz jegybank interveniálhatott ma a devizapiacon a rubel mélyrepülésének megállítására, melynek hatására délután kissé erősödni tudott a történelmi mélypontokról a deviza.
  • Az európai tőzsdéken uralkodó rossz hangulat a magyar piacot is kisebb nyomás alá helyezte, így a BUX 0,8 százalékos mínuszban zárt. A szomszédos piacokon szintén mínuszok domináltak, az osztrák ATX 2,6 százalékkal esett, főként a Raiffeisen, az OMV és az Erste mélyrepülése miatt.
Forrás: Investor.hu

  • A magyar blue-chipek közül a Richter volt az egyik legrosszabb formában, mely a rubel zuhanása miatt szenvedett a nagyobb orosz kitettsége következtében. A gyógyszercég árfolyama 1,3 százalékkal csökkent, amivel 3760 forintig tért vissza. A papír esését a 3760 forintos támasz tudta megállítani, és a fontos szint fölött zárt az árfolyam.
  • A Magyar Telekom is gyengélkedett, ám zárásra összekapta magát, és tegnapi záróértékén, 348 forinton fejezte be a kereskedést. A piaci hangulatra kifejezetten érzékeny OTP 0,6 százalékkal gyengült (4080 forint), és az olajárak esése miatt a Mol 1,1 százalékot zuhant (11 530 forint).
  • A borongós hangulatban gyengülni kezdett a forint, mely kitört a 305-307-es sávból az euróval szemben. Az árfolyam fontos ellenállásokat áttörve egészen a 309-es szintig szaladt fel, és jelenleg a 200 napos mozgóátlag állja útját a további forintesésnek. Eközben az USDHUF nem mutat ma határozott irányt, és 248-nál található.

További fontos hírek:

  • Akár 1 milliárd dollár feletti összeget is fizethet a Commerzbank az amerikai hatóságoknak amiatt, mert a német bank megszegte a gazdasági szankciókra és a pénzmosás elleni védelemre vonatkozó szabályzatokat az USA-ban, írja a Wall Street Journal. Korábban még 6-800 millió eurós bírságra lehetett számítani. A részvény 2,5 százalékos mínuszban időzik zárás előtt.
  • 2012 májusa, az eurózóna adósságválságának kipattanása óta nem látott rossz hete van a görög kötvényeknek, ugyanis a héten 200 bázispontot emelkedett a 10 éves állampapírhozam. Jelenleg már 9 százalék felett van a hozam, ez tavaly október eleji szintet jelent. A hét elején érkezett a hír, hogy már jövő héten megtartják a görög elnökválasztást, ami újjáélesztette egy esetleges belpolitikai válsággal kapcsolatos félelmeket. A görög tőzsde viszont kisebb pluszban van ma, minimálisan korrigálva, de nem feledtetve a tegnapig bemutatott 20 százalékos heti zuhanását.
  • Több mint 3 százalékkal ugrik a GoPro árfolyama, miután a JP Morgan elemzője felülsúlyozásra ajánlja a részvényt a korábbi semleges helyett. Az elemző szerint az árfolyam utóbbi időben mutatott esése vonzóbbá teszi a papírt. A szakértő fenntartotta a 70 dolláros célárát, ami bő 17 százalékos felértékelődési potenciált rejt magában.
  • További 1 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programot fogadott el a MetLife igazgatósága, jelentette be a biztosító. Erre azt követően kerül sor, hogy az idén júniusban elfogadott szintén 1 milliárdos programot már majdnem befejezték. A cégnél azt feltételezik, hogy a MetLife a Fed készülő, új szabályozásában "különösen fontos intézményként” lesz számon tartva, viszont egyelőre nem tudni milyen tőkekövetelményeket kell majd emiatt teljesítenie. A részvény 3,3 százalékkal zuhan a hírre a rossz hangulatban.