Vágólapra másolva!
A csütörtöki kereskedés még jó hangulatban telt az amerikai tőzsdéken, viszont zárásra már elgyengültek az indexek. Ma hajnalban pedig a WTI típusú olaj ára 60 dollár alá csúszott, amire 2009 júliusa óta nem volt példa.
Vágólapra másolva!
  • 60 dollár alá csúszott a WTI típusú kőolaj ára ma hajnalban, ilyenre pedig utoljára 2009 júliusában volt példa, vagyis úgy tűnik egyelőre nem enyhül a nyomás az olajon. A Brent típusú olaj szintén több mint ötéves mélypontoknál, 63,4 dollárnál jár.
  • A csökkenő olajár miatt nagyot zuhanó energiakapcsolt részvényeket már egy-két befektető elég olcsónak érezheti, miután decemberben eddig az XLE ETF-be 498 millió dollár áramlott be. A legnagyobb energiaszektor ETF értéke 26 százalékkal van alacsonyabban, mint a júniusi csúcsa
  • Nap végére elfáradtak a New York-i tőzsdék, ugyanis a kezdeti nagyobb pluszokból a végére csak 0,4-0,5 százalékos emelkedések jöttek össze. A hangulaton a vártnál jobb kiskereskedelmi adatok segítettek még a kereskedés elején.
  • Csökkenéssel indíthatják a napot a részvényindexek, azt követően, hogy vegyesen zártak tegnap, a DAX és a spanyol IBEX index 0,6 és 0,3 százalékot tudott emelkedni, míg például a francia CAC40 0,1, a londoni FTSE100 0,6 százalékot csökkent. A tovább csökkenő olajárak ma is ránehezedhetnek a piacokra.

  • Kínában 11,7 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése novemberben éves alapon. Ez a vártnál kissé nagyobb mértékű bővülés volt. Az ipari termelés viszont csalódást okozott, csak 7,2 százalékkal bővült novemberben a várt 7,5 százalék helyett, és további lassulásnak felelt meg októberhez képest.
  • A kínai statisztikák után vegyesen teljesítenek az ázsiai részvényindexek. A Shanghai Composite 0,4 százalékkal emelkedett, és a japán Nikkei is 0,6 százalékos pluszt hozott össze. A hongkongi Hang Seng és az ausztrál index viszont minimális, 0,1-0,2 százalékos gyengülést szenvedett el.

Céges hírek:

  • A Taco Bell korábbi vezérigazgatója veszi át az anyavállalat, a Yum! Brands vezetői posztját a nehéz körülményekkel szembesülő cégnél. A 20 éve a Yum-nál dolgozó vezetőnek vélhetően nem lesz könnyű dolga a csökkenő kereslet miatt. Tegnap 2,1 százalékot emelkedett az árfolyama miután szerdán 6,2 százalékot esett a profit warning után.
  • Az Adobe Systems 800 millió dollárért megvásárolja a képadatbázist kezelő Fotolia-t. A cég a vártnál jobb tisztított EPS-t ért el (tény: 36 cent, várt: 30 cent) a november végén záruló pénzügyi negyedévében. A részvény árfolyama 8,1 százalékkal ugrott zárás után.
  • 1,5 százalékos mínuszba csúszott a United Technologies árfolyama zárást követően, miután a cég az idei évre alacsonyabb profitot és árbevételt vár, mint korábban. 6,8 dollár lehet az EPS, ami elmarad az elemzői konszenzusban szereplő 6,87 dollártó. 2015-ben pedig 7-7,2 dolláros egy részvényre jutó profittal számolnak, míg az elemzők 7,3 dollárt várnak.
  • Csökkent a legutóbbi pénzügyi negyedévében a Quiksilver vesztesége, köszönhetően az érvényben lévő reorganizációs programnak. Ennek ellenére az árbevétele még mindig csökken, és a most futó negyedévre is csak 340 millió dolláros bevételt vár a cég, elmaradva az elemzői konszenzusban szereplő 384 millió dollártól. A részvény árfolyama 1,4 százalékkal csökkent zárás után.