Kulcsszinten a német részvények

Németország-Brazília, foci-vb, vébé, Brazília 2014
BELO HORIZONTE, BRAZIL - JULY 08: Miroslav Klose of Germany celebrates scoring his team's second goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Semi Final match between Brazil and Germany at Estadio Mineirao on July 8, 2014 in Belo Horizonte, Brazil. (Photo by Robert Cianflone/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetekben az Investor Trader ügyfeleinek küldött hírleveleinkben többször is felhívtuk a figyelmet a német részvényekre, például a Deutsche Telekomra, illetve a Bayerre. Az előbbi már 15, az utóbbi pedig 8 százalék körüli pluszban is járt, az elmúlt napokban azonban kisebb korrekció törte meg az emelkedésüket. Mostanra viszont fontos támaszokhoz értek, melyekről ismét erősödésbe lendülhetnének. A Deutsche Bank szintén meghatározó szinten jár, így a következő időszak mozgása akár hosszabb távon is meghatározhatja az irányt.
Vágólapra másolva!

DEUTSCHE TELEKOM: Aranykereszt segítheti az elrugaszkodásban

Október közepe óta szinte nyílegyenesen emelkedett a Deutsche Telekom árfolyama. Legutóbb november elején hívtuk fel az Investor Trader ügyfeleinek figyelmet a részvényre, ami ezután még 15 százalékos pluszban is járt. Azonban a nagy emelkedést követően túlvetté vált a papír, és az utóbbi napokban komoly korrekció történt.

A 138,2 százalékos Fibonacci-szintnél akadt el az árfolyam emelkedése, a korábbi sávtető visszatesztelése után azonban akár a 14,7 eurós szintet is elérhetné. Ez a célszint a sáv magasságából számítható, de ennek eléréshez még az elmúlt napokban komoly fejtörést okozó 13,6 eurónál, majd a 14 eurónál található Fibonacci-szinteket is le kell gyűrnie. A mozgóátlagok aranykereszt szignálja igen pozitív jel lehet, ami megadhatja a kellő löketet.

A 12,9 eurós sávtető letörése viszont igencsak kedvezőtlen jelzés lenne. Az MACD elmúlt napokban érkező eladási jelzése még okozhat további visszaesést, ekkor a 12,5 eurónál húzódó 50, majd 12 eurónál található 200 napos mozgóátlag nyújthatna menedéket.

Mivel a sávtető letörése igen sokat rontana a technikai képen, érdemes lehet némileg ez alá helyezni a veszteségvágó szintet. 12,4 euró közeli stop-loss szinttel, és a konzervatív 14 eurós célszinttel számolva is igen kedvező hozam-kockázat arányt kapunk.

Deutsche Telekom napi grafikon (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

BAYER: Történelmi csúcsa felé veheti az irányt

Új történelmi csúcsot állított fel a Bayer 121 eurónál, itt viszont a Deutsche Telekomhoz hasonlóan a 138,2 százalékos Fibonacci-szintnél megtorpant az emelkedés. Az elmúlt napokban azonban már látszanak elrugaszkodás jelei, így ismét erősödésbe lendülhet az papír.

Az árfolyam a 26 eurónál található Fibonacci-szintet is elérhetné felpattanás esetén. Ehhez azonban elsőként a 121 eurós ellenállást kellene legyűrnie.

Ellenben nem elképzelhetetlen az sem, hogy visszacsúszik a 114 eurós támasz alá. Ekkor az 50 napos mozgóátlag még nyújthatna menedéket, ennek letörése viszont igencsak további gyengülésre utalhat.

Bayer napi grafikon (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

DEUTSCHE BANK: Markáns szintet tesztel vissza

Komoly optimizmusra adott okot az elmúlt napokban a Deutsche Bank, hiszen áttörte az 50 napos mozgóátlag és a 25 eurós ellenállást. A 27 eurós ellenállásnál azonban elakadt, és a 25 eurós támasz, illetve az 50-es mozgóátlag kettőséig esett vissza.

Jó hír, hogy a markáns dupla támaszról megpattant az árfolyam a mai kereskedés során. Az emelkedés folytatódása esetén elsőként a 27 eurós ellenállást kellene maga mögött hagynia, majd március óta először elérhetné a 200 napos mozgóátlagot is. Ezek legyűrése nagyszerű jel lenne, amely akár egy emelkedő trend kezdetét is jelenthetné.

Azonban az sem kizárt, hogy egy fals kitöréssel állunk szemben, és elesik a 25 euró körüli támaszzóna. Az MACD eladási jelzése is erre utalhat, ebben az esetben a 24 eurós támasz nyújthatna menedéket. Ezt letörve nagy valószínűséggel folytatódna az év elején indult csökkenő trend.

Deutsche Bank napi grafikon (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu