Magyarországon zuhant a legnagyobbat az ipari termelés

Orbán Viktor; Szalay Ferenc; Béres József; Béres Klára alkalmazott ÉPÜLET Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS gyár gyárlátogatás köpeny Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök ÖLTÖZÉK KIEGÉSZÍTŐ polgármester politikus sapka SZEMÉLY üzem védősapka Szolnok,
Szolnok, 2014. szeptember 23. Orbán Viktor miniszterelnök (k) megtekinti a Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki új gyógyszergyártó részlegét 2014. szeptember 23-án. Mellette balra Béres József, a zrt. elnöke, jobbra Szalay Ferenc fideszes polgármester és Béres Klára, Béres József felesége. A beruházás összköltsége meghaladta a félmilliárd forintot. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A foglalkoztatottság és a termelés is enyhén nőtt az EU-ban 2014 utolsó negyedévében – közölte az Eurostat. Termelés tekintetében Magyarország az utolsó helyen végzett.
Vágólapra másolva!

A statisztikák alapján a foglalkoztatottság növekedése leginkább a korábban nehéz helyzetbe került országok felzárkózásának tudható be: Görögországban nőtt a legjobban a dolgozók száma, az utolsó negyedévben 1,7 százalékkal többen álltak munkába. A második legnagyobb növekedést Litvánia érte el 1,5 százalékkal, a harmadikat pedig 1,4 százalékkal Portugália.

Nem mindenhol növekedett azonban a foglalkoztatottság: Lettországban 1,7 százalékkal csökkent a foglalkoztatottság. Máltán 0,8 százalékkal, Finnországban 0,3 százalékkal többen lettek munkanélküliek az utóbbi negyedévben.

Foglalkoztatásban jók vagyunk, de csak a közmunka miatt

Összesen közel 227 millió aktív keresőt regisztráltak az EU országaiban, többségüket, 148,2 milliót az eurózónában. Magyarországban az idei harmadik negyedévben 0,9 százalékot növekedett a foglalkoztatottság, kicsivel többet, mint az előző negyedévben (0,7 százalék). Igaz, a magyarországi foglalkoztatási adatok félrevezetőek, mivel a KSH a közmunkásokat és a külföldön dolgozókat is az aktívak közé sorolja: ezzel a trükkel elérték, hogy 2013-ban 11,2-ről 8,7 százalékra „essen” a munkanélküliségi ráta. A közmunka beleszámítása nélkül ez a szám jóval magasabb lenne, idén május-júniusban például 7,9 százalék volt a hivatalos ráta, azonban közmunkások nélkül ez a mutató 11,1 százalék lett volna.

Az utolsó előttitől is kilométerekkel előttünk

Változó képet mutatott az ipari termelés alakulása: 0,2 százalékkal csökkent a beruházási javak termelése, míg a közbülső termékeké 0,2 százalékkal emelkedett. A legnagyobb növekedést a fogyasztási cikkek produkálták (1,5 százalék), a tartós fogyasztási cikkek termelése 0,6 százalékkal bővült, az energiatermelés 1 százalékkal esett vissza az elmúlt negyedévben. A foglalkoztatottsághoz hasonlóan a termelés is a válságból kilábaló országokban nőtt a legjobban: Írországban (9,0 százalék), Litvániában (5,0 százalék) és Görögországban (2,5 százalék).

Magyarországon esett vissza legjobban a termelés ebben az időszakban, 2,7 százalékkal léptünk vissza, háromszorosával annak, amennyivel a második és harmadik Franciaország és Hollandia, ahol egyaránt 0,9 százalékkal csökkent a termelés.