Magyarországon zuhant a legnagyobbat az ipari termelés

2014.12.12. 13:06

A foglalkoztatottság és a termelés is enyhén nőtt az EU-ban 2014 utolsó negyedévében – közölte az Eurostat. Termelés tekintetében Magyarország az utolsó helyen végzett.

A statisztikák alapján a foglalkoztatottság növekedése leginkább a korábban nehéz helyzetbe került országok felzárkózásának tudható be: Görögországban nőtt a legjobban a dolgozók száma, az utolsó negyedévben 1,7 százalékkal többen álltak munkába. A második legnagyobb növekedést Litvánia érte el 1,5 százalékkal, a harmadikat pedig 1,4 százalékkal Portugália.

Nem mindenhol növekedett azonban a foglalkoztatottság: Lettországban 1,7 százalékkal csökkent a foglalkoztatottság. Máltán 0,8 százalékkal, Finnországban 0,3 százalékkal többen lettek munkanélküliek az utóbbi negyedévben.

Foglalkoztatásban jók vagyunk, de csak a közmunka miatt

Összesen közel 227 millió aktív keresőt regisztráltak az EU országaiban, többségüket, 148,2 milliót az eurózónában. Magyarországban az idei harmadik negyedévben 0,9 százalékot növekedett a foglalkoztatottság, kicsivel többet, mint az előző negyedévben (0,7 százalék). Igaz, a magyarországi foglalkoztatási adatok félrevezetőek, mivel a KSH a közmunkásokat és a külföldön dolgozókat is az aktívak közé sorolja: ezzel a trükkel elérték, hogy 2013-ban 11,2-ről 8,7 százalékra „essen” a munkanélküliségi ráta. A közmunka beleszámítása nélkül ez a szám jóval magasabb lenne, idén május-júniusban például 7,9 százalék volt a hivatalos ráta, azonban közmunkások nélkül ez a mutató 11,1 százalék lett volna.

Az utolsó előttitől is kilométerekkel előttünk

 Változó képet mutatott az ipari termelés alakulása: 0,2 százalékkal csökkent a beruházási javak termelése, míg a közbülső termékeké 0,2 százalékkal emelkedett. A legnagyobb növekedést a fogyasztási cikkek produkálták (1,5 százalék), a tartós fogyasztási cikkek termelése 0,6 százalékkal bővült, az energiatermelés 1 százalékkal esett vissza az elmúlt negyedévben. A foglalkoztatottsághoz hasonlóan a termelés is a válságból kilábaló országokban nőtt a legjobban: Írországban (9,0 százalék), Litvániában (5,0 százalék) és Görögországban (2,5 százalék).

Magyarországon esett vissza legjobban a termelés ebben az időszakban, 2,7 százalékkal léptünk vissza, háromszorosával annak, amennyivel a második és harmadik Franciaország és Hollandia, ahol egyaránt 0,9 százalékkal csökkent a termelés.