A lemaradó Magyarországnak újabb teher az útdíj

Botka László szegedi polgármester, az MSZP választmányi elnöke
Szeged, 2014. február 6. Orbán Viktor miniszterelnök (elöl j) és Wolfgang Sander, az ELI-DC igazgatója (elöl b) elhelyezik a több mint 60 milliárd forintos költséggel épülő szegedi lézerközpont alapkövét 2014. február 6-án. Mögöttük Botka László polgármester (MSZP), Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, valamint B. Nagy László és Bohács Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselői (b-j). MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Többmilliárd forint uniós hitelt veszünk fel, közben az Eurostat lesújtó adatokat közöl Magyarországról. Fideszes önkormányzatok az M0-s fizetőssé tétele ellen, a szakszervezetek béremelésért tiltakoznak. Vida Ildikó ultimátumot kap, mire beperli André Goodfriendet. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Vida kontra Goodfriend

Beperli Vida Ildikó az amerikai nagykövetség ügyvivőjét, André Goodfriendet, sőt, ötmillió forint sérelemdíjat is követel tőle. A korrupciós vádak miatt kitiltott NAV-elnök két párhuzamos eljárást is indít: a Központi Nyomozó Főügyészségen nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt jelenti fel az amerikai ügyvivőt, mondván, Goodfriend hivatalos személyi minőségében sértette meg. A Fővárosi Törvényszéken magánszemélyként, jó hírnév megsértése miatt nyújt be keresetet. Ügyvédje állítása szerint Vida saját zsebből, és nem a NAV által kezelt közpénzből fedezi majd a perköltségeket.

Vida Ildikó André Goodfrienddel: "Tolmácsot kérek" Forrás: Hír TV

Az Országgyűlés hétfői ülésén Orbán Viktor azt mondta: leváltja Vida Ildikót, ha nem hajlandó bíróság előtt megvédeni magát az ellene felhozott vádaktól. André Goodfriend egyébként személyesen nem vádolta meg korrupcióval a NAV-elnökét, csak annyit mondott, "úgy hisszük, vannak olyan kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt", valamint, hogy tudomása van a NAV-on belül történt korrupt ügyletekről. Vida bejelentése után az ügyvivő azt mondta: elképzelhető, hogy lemond diplomáciai mentességéről, és vállalja a pert.

Az uniós projektek önrészét is uniós hitelből fizetjük

Pénteken két hitelszerződést írt alá a kormány az Európai Beruházási Bankkal, több mint 67 milliárd forintnyi hitel felvételéről. A hitelekre azért lesz szükség, mert a kormány ebből fizetné több uniós beruházás önrészét.

A szegedi lézerközpont alapkőletétele februárban Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az egyik ilyen beruházás vasútépítés lesz majd: ehhez egy korábbi megállapodás szerint 65 milliárd forintot Magyarországnak kell állni önrészként, ebből azonban 57 milliárdot hitelből fizetünk majd. Az összeget várhatóan 2017 végéig hívjuk le, és 25 év alatt törlesztjük vissza. További 10,4 milliárd forint hitelt vesz fel az állam a Szegedi Lézerkutató Központ megépítéséhez és berendezéséhez. A projekt túlnyomórészt szintén EU-s forrásokból készül, kivéve a 10,4 milliárdos önrészt, amit pedig uniós hitelekből állunk majd. A szintén 2017 végén megérkező összeget 20 évig törleszthetjük.

Fizetős lesz az M0, jön a megyematrica

Január elsejétől minden autótípusnak fizetni kell a Budapestet elkerülő csonka körgyűrű használatáért is – jelentette be szerdán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A módosítással nemcsak az eddig díjmentesen autózó agglomeráció-beli lakosok járnak rosszul, fizetősek lesznek az autópályák budapesti bevezető szakaszai is, így az M1-es M7-es, az M3-as, az M5-ös, illetve az M6-os utolsó szakasza is.

Csúcsforgalom az M0-son: a városokba terelheti a forgalmat az útdíj Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A kormány jövőre új típusú autópályamatricákat, úgynevezett „megyematricákat” is bevezet, amelyek egy évre 5 ezer forintba kerülnek majd. Öt százalékkal növelik a kamionosok útdíját is, valamint az útdíjat kiterjesztik a kisbuszokra és a lakókocsikra. A tervezett díjazásoktól 40 milliárd forint plusz bevételt vár a kormány jövőre.

A tervezett útdíjak a kormányoldalon sem nyerték el mindenki tetszését, döntés ellen több, főleg Budapest környéki fideszes polgármester is tiltakozott. Sokan közülük attól tartanak, a döntés az autóforgalmat a városi utakra tereli majd, ezzel élhetetlenné téve a településeket. „Ha a Megyeri híd fizetőssé válna, elveszne majdnem minden előnye, és elviselhetetlen forgalmi terhet róna főként a 3. kerületi úthálózatra. Inkább a M0-s körgyűrű folytatását kellene előtérbe helyezni a 10-es út irányában, hogy a 11-es útra terelődött átmenő teherforgalmat ki lehessen szorítani a térségünkből” – nyilatkozta Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre fideszes polgármestere.

Termelésben és fogyasztásban is visszaestünk

Csütörtökön és pénteken közölte az Eurostat 2014 utolsó negyedéves gazdasági adatait az EU tagországairól. A háztartások jólétét leíró egy főre jutó fogyasztási mutatókban már csak Horvátországot, Romániát és Bulgáriát előzzük meg. Az előző évben még több államot előztünk meg a kelet-európai régióból, elemző szerint félő, hogy hamarosan az utolsó három ország is leelőz minket, és Magyarország az EU legszegényebb tagállama marad.

Munkás a kecskeméti Mercedes gyárban Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Súlyos lemaradásban vagyunk ipari termelés tekintetében is: az utolsó negyedévben 2,7 százalékkal esett vissza Magyarországon az ipari termelés, ezzel a legnagyobb visszaesést produkáltuk Európában. Eközben az utolsó előtti Franciaországban és Hollandiában csak 0,9 százalékot esett vissza a termelés. Előrelépést csak a foglalkoztatottság terén tapasztalhattunk, az utolsó negyedévben 0,9 százalékot növekedett a foglalkoztatottság, kicsivel többet, mint az előző negyedévben (0,7 százalék) – igaz, ennek jelentős részét a közmunkások adják ki.

Utcára vonulhatnak a szakszervezetek

Nem tudtak megegyezni a kormánnyal, tiltakozásra készülnek az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácson résztvevő szakszervezetek. Az érdekvédelmi szerveket tömörítő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma többek között 5 százalékos fizetésemelést követelnek a közszféra mintegy 660 ezer dolgozójának, de a követelést a kormány elutasította. A szakszervezetek pénteken egyeztettek a tiltakozás formájáról.

Szakszervezeti tüntetés novemberben Fotó: Polyák Attila - Origo

Az elmúlt időszakban egyébként több szakszervezet is tüntetett, december 6-án Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete demonstrált a béremelésért, előtte a közlekedési dolgozók szervezete követelte a korkedvezményes nyugdíj visszaállítását, majd tárgyalásra hívták Szeszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert. A jövő hét sem marad el szakszervezeti tüntetések nélkül, hétfőtől 13 szakszervezet, köztük a Liga szakszervezeti tömörülés útlezárásokkal követeli majd a munka törvénykönyvének felülvizsgálatát, a sztrájktörvény módosítását, a korkedvezményes nyugdíjrendszer megtartását, valamint a béren kívüli juttatások változatlan adóztatását.

Jön az új szocpol

Jövő év július 1-jétől vezetik be az új Otthonteremtési Támogatás, ismertebb nevén szocpolt, ami már használt lakásra, lakás bővítésre, és már egygyermekes családok számára is igényelhető lesz. A családok 500 ezertől 3 millió 250 ezer forintig terjedő összeget vehetnek majd fel.

Az új lakástámogatási tábla Forrás: Origo

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondása szerint a reformra azért van szükség, hogy „a lakhatási problémák ne akadályozzák a gyermekvállalást.” A támogatást élettársak és házastársak vehetik igénybe, egyedülállóak viszont nem. Az új szocpol éves szinten 12 ezer családot érinthet, és összesen 9-10 milliárd forintba kerülhet.