Forintgyengülés jöhet

Ferenczi Barnabás pénz forint infláció HASZNÁLATI TÁRGY  Budapest, 2009. május 7.
Ferenczi Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank készpénz logisztikai igazgatója új fém kétszázasokat mutat a jegybank logisztikai központjában. Az új érme átmérője
Közel 1 százalékos inflációt vár 2015-re az MNB
Vágólapra másolva!
Az utóbbi években egy markáns emelkedő háromszög formálódott az EURHUF grafikonján. Az elmúlt hetekben a trendvonalról felpattanva ismét gyengülni kezdett a forint, így a háromszög tetejét képező 317 forintos ellenállás felé vehetné az irányt. Amennyiben ez sem állítaná meg a forint gyengülését, akár az emelkedő háromszög alakzatra jellemző felfelé kitörés is elképzelhető a következő hónapokban.
Vágólapra másolva!

2008 óta tart az emelkedő trend a forint grafikonján. A nagyon markáns trendvonal, illetve a 317 forintos ellenállás egy emelkedő háromszöget formált, melyben a következő hónapokban elfogyhat a tér, és akár egy komolyabb kitörés is elképzelhető. Az emelkedő háromszögből a felfelé való kitörés jellemző.

EURHUF havi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A trendvonalról megpattanva az 50 hetes mozgóátlag fölé jutott az árfolyam. Ennek tartós legyűrése esetén könnyedén elérhetővé válna a 317 forintos ellenállás.

Ráadásul az MACD is hamarosan olyan jelzést adhat, ami további forintgyengülés mellett szólhat. Ez azért is lehet különösen fontos, mert az EURHUF esetében korábban több esetben is kifejezetten jól működött az indikátor jelzése.

EURHUF heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Októberben divergenciára utaló jelek mutatkoztak, hiszen az indikátorok emelkedő trendje ellenére is csökkent az EURHUF árfolyama. A divergencia igen gyakran trendfordulást jelez, ami alapján a forint gyengülésére lehet számítani.

Ráadásul az utóbbi napokban az árfolyam áttörte az 50 napos mozgóátlagot, ami igencsak kedvezőtlen a forint szempontjából, hiszen az elmúlt hónapokban ez rendre megfogta a forint gyengülését. Mostanra a 200 napos mozgóátlagot ostromolja, melynek áttörése megerősítené a többi jelzést. Ekkor az árfolyam a 317 forintos ellenállás felé vehetné az irányt, ám ehhez először le kell gyűrnie a 310,5, illetve 314 forintos ellenállásokat is.

Egyelőre az sem kizárható, hogy a 200 napos mozgóátlag gátat szab a forint gyengülésének. Egy esetleges lepattanás esetén visszatesztelhetné az 50 napos mozgóátlagot, ennek letörése viszont jelenhetné azt is, hogy az év végéig már nem gyengül tovább a forint. Ezért érdemes lehet valamivel az 50 napos mozgóátlag alá, 305 forint köré helyezni a veszteségvágó szintet, így igen kedvező hozam-kockázat arányhoz juthatunk.

EURHUF napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu