Büntetik a jó horgászokat a Balatonnál

halászat, horgászat, balaton, rejtély a balatonon
Mi, magyarok, még mindig ijesztően kevés halat eszünk, pedig halban nincs hiány
Vágólapra másolva!
Csak száz darabszám-korlátozással védett halat vihetnek haza jövőre az éves engedéllyel rendelkező balatoni horgászok. Több más szabály is változik a halászati hasznosító által kiadott horgászrend végleges szövege szerint.
Vágólapra másolva!

A 2013-as halgazdálkodási törvény lényegesen szigorította az addigi horgászati szabályokat. Nőttek a méretkorlátok, és bővítették a tilalmi időszakokat is. Ezeken a szabályokon túl a vizek hasznosítóinak lehetőségük van egyedi korlátozások bevezetésére is.

A balatoni halászatot már több mint egy éve betiltották Forrás: MTI/Varga György

A balatoni horgászoknak csak 100 hal jár

A Balatonon a legfontosabb változás talán az lesz, hogy mostantól az egy éves engedéllyel rendelkező horgászok csak 100 darabszám-korlátozás alá eső halat vihetnek el. Az ifjúsági jegy esetén ez 50 darab, míg gyerekjegy esetén csak 20. A napi jegyet vásárlók továbbra is a törvény által megengedett mennyiséget vihetnek el, ami annyit jelent, hogy a felnőtt horgász naponta legfeljebb 5 darab darabszám-korlátozás alá tartozó halat foghat, ebből legfeljebb 3 darab tartozhat egy fajhoz, de egy fajból sem foghat összesen 10 kg feletti mennyiséget.

Forrás: MOHOSZ

Egy horgász azonban nem csak egy éves engedélyt vásárolhat, így a 100 darab méretkorlátozás eső hal után van lehetőség több ilyen hal hazavitelére is, ha ezért újból megvásárolja a területi jegyet a horgász.

Nincs már balatoni halászat

A balatoni halászatot már több mint egy éve teljesen leállították. Így a helyi hasznosítónak a horgászengedélyek eladásán kívül szinte semmilyen bevétele sincs. A horgászok igényeinek kiszolgálása tehát elemi érdeke.

Az látható, hogy a helyi horgászok érdekeit mindenképp sérti az új horgászrend, hiszen ők azok, akik akár lényegesen is több halat vihettek eddig haza, mint a most maximálisan megszabott 100 darab. A Balaton legeredményesebb horgásza például 707 kg halat vitt haza 2013-ban. Ugyanő 671 kg-ot zsákmányolt egy évvel korábban.

Másokat viszont zavarhat, hogy egyes horgászok feltételezhetőleg nem saját fogyasztásra ennyi halat visznek haza.

Szavazzon!

Egyetért a balatoni szigorítással?

A Tisza-tónál is vannak változások

A Tisza-tavi hasznosító is szigorított a szabályain. Jövőre már naponta csak három darab- és méretkorlátozással védett őshonos halat lehet hazavinni. Szigorította a süllő, harcsa és csuka fogását is, hiszen ezekből legfeljebb hét darab vihető el hetente 2015-től.