Tovább szenved a Tesco

Vágólapra másolva!
Újabb profitfigyelmeztetéssel szomorította befektetőit a Tesco. A híreknek nem is örül a piac, a cég részvényei 15 százalékos zuhanással nyitottak.
Vágólapra másolva!

A nyári eseményekhez hasonlóan ismét egy profitfigyelmeztéssel szomorította befektetőit a Tesco. A brit kiskereskedelmi óriás ugyanis közölte, hogy a februárral záruló idei pénzügyi évében az üzemi eredménye nem fogja meghaladni az 1,4 milliárd fontot. Ez azért elkeserítő, mert a piac 1,8-2,2 milliárd fontos üzemi nyereségre számít a Tescótól.

Forrás: Investor.hu

A Tesco azzal indokolta a bejelentést, hogy jelentős beruházásokat hajt végre a piaci részesedésének visszaszerzésére, és veresenyképességének javítására Nagy-Britanniában. A vállalat többek között elkezdte munkaerő-állományának bővítését és számos új fejlesztést végrehajt a kínálatának javítása érdekében. Ez a program pedig a nagy költségekkel jár együtt, emiatt lehet csak maximum 1,4 milliárd fontos az üzemi eredményt. A programról pontosabb részletek nem derültek ki, arról és új stratégiájáról január 8-án ad pontos tájékoztatást a menedzsment.

Nagy-Britannia legnagyobb kiskereskedelmi lánca elsősorban a diszkont-üzletláncok előretörése miatt szenved. A Lidl és az Aldi sorra csábítják át a Tesco vevőit, ami miatt a brit cég forgalma folyamatosan esik vissza a fő piacnak számító Nagy-Britanniában, és szinte negyedévről-negyedévre múlja alul a várakozásokat. A vesszőfutás nem mostanában kezdődött, a forgalmának visszaesése miatt az elmúlt három évben már a maival együtt négyszer kényszerült "profitwarningot" bejelenteni a társaság. Nem beszélve a komoly számviteli problémákról, melyek ősszel láttak napvilágot a Tesco háza tájáról.

Forrás: Investor.hu

A Tesco feltámasztása most Dave Lewis vezérigazgatóra vár, akit augusztusban neveztek ki a cég élére, és szeptemberben kezdte el a munkát. Lewis pedig láthatólag nem tétlenkedik, amit mutat, hogy munkába állása után pár hónappal máris hatalmas átszervezésekkel és programokkal igyekszik beindítani a Tesco szekerét, és visszacsalogatni a vásárlókat a cég üzleteibe.

tesco vásárlók portál Forrás: Flickr!Andy Warran

Megütötték a részvényeket

A híreknek értelemszerűen nem örülnek a Tesco befektetői, így a vállalat részvényei 15 százalékos zuhanással nyitottak. Az árfolyam a maival együtt több mint 50 százalékos mélyrepülést szenvedett el idén a vállalat gyengélkedése miatt, és közel 15 éves mélypontot ütöttek ma.

Tesco napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu