Októberben megtorpant az export

Skócia, Bp olajfúrótorony, Északi-Tenger
A picture shows section of the BP ETAP (Eastern Trough Area Project) oil platform in the North Sea, around 100 miles east of Aberdeen, Scotland on February 24, 2014. The British cabinet will meet in Scotland for only the third time in history to announce plans for the country's oil industry, which it warns will decline if Scots vote for independence. The fate of North Sea oil revenues will be a key issue ahead of the September 18 referendum to decide whether Scotland will end its 300-year-old union with England, and is expected to be the focus of Prime Minister David Cameron's cabinet meeting. AFP PHOTO / POOL / ANDY BUCHANAN
Vágólapra másolva!
Mert az ipar behúzta a kéziféket.
Vágólapra másolva!

2014 októberben az export euróértéke 2,1 százalékkal csökkent, az importé 2,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A kiviteli többlet 322 millió euróval elmaradt az egy évvel korábbitól, 374 millió euró lett az októberi adat, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. Magyarország az októberi kivitel 80, a behozatal 73 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le.

Hiányzik az ipar

A december 5-én kiadott előzetes iparstatisztika már előre vetítette az export megtorpanását: októberben csak 1,7 százalékkal nőtt az ipari termelés éves összehasonlításban a szeptemberi 7,6 százalékos bővülés után.

Az utóbbi hónapokban sokat esett az olaj ára Forrás: AFP/Andy Buchanan

Irányváltás történt

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője: Bár továbbra is többlet van a mérlegben, az új adatokból jól látható a külkereskedelemben bekövetkezett lassulás. Ezt jelzi az is, hogy szeptemberben még 939 millió eurós volt a többlet, míg októberre ez 374 millió euróra olvadt.

A friss adatokból egyértelműen látszik az is, hogy az import egyre nagyobb szerepet játszik a gazdaságban. Az import bővüléséhez hozzájárult a belföldi fogyasztás élénkülése, valamint a beruházások bővülése is. Ugyanakkor az import értékének növekedését visszafogta a jelentősen csökkenő olajár – mondta Németh Dávid.

Hozzátette: „Az export októberi csökkenése némi meglepetést jelent. Mivel az októberi ipari termelési adat is gyenge volt, ezért valószínűsíthető, hogy októberben az ipar exportoldala szerepelhetett gyengén, ráadásul az értékesítésben is visszaesés lehetett. Az adat összességében az exportdinamika csökkenésére utal.”