Vágólapra másolva!
Új ötéves mélypontokra esett vissza az olaj ára, ami a nemzetközi tőzsdéket is visszarántotta. A Sanghai Composite tőzsdeindex pedig nagyot zakózott az elmúlt hetek nagy emelkedése után.
Vágólapra másolva!

Tovább szakadt az olaj árfolyama a hétfői kereskedésben, amivel a Brent (65,5 dollár) már 2009. szeptember végi, míg a WTI (62,7 dollár) 2009. július végi szintekre ért. Az elemzőházak továbbra sem optimisták az olajárra vonatkozóan, a Morgan Stanley jövőre 70, míg 2016-ra 88 dolláros átlagárat vár, de a vártnál gyengébb japán növekedés, és a gyenge kínai makroadatok sem segítettek.

A csökkenő olajár visszarántotta az energiaipar részvényeit, az S&P500 szektorai közül 3,9 százalékot esett az energia, ezzel messze a leggyengébb teljesítményt nyújtotta. A nagy olajcégek közül az ExxonMobil 2,3, a Chevron 3,7, míg a ConocoPhillips 4,2 százalékot zuhant. Mindhárom vezető tőzsdeindex mínuszban zárt, a Dow Jones 0,6, az S&P500 0,7, míg a Nasdaq 0,8 százalékkal csökkent.

Nagyobb mínuszban zárt több technológiai cégek részvénye is, például az Apple 2,3, a Twitter 5,7, az Alibaba 2,6, a Yahoo! 2,7, míg a GoPro 6,3 százalékot esett.

A rossz hangulatban tekintélyes mínusszal nyithatnak a vezető tőzsdék, az olajipari részvények tovább folytathatják lejtmenetüket. Már tegnap is nagyobb csökkenésben fejezték be a napot a nyugat-európai parkettek, 0,7-1,1 százalékos mínuszokat hoztak össze.

Beszakadt a Shanghai Composite tőzsdeindex az előző hetek hatalmas emelkedése után, és záráshoz közeledve már több mint 6 százalékos mínuszban van. Az elmúlt hetek túlfűtött ralija után korrekcióként is felfogható a mostani zuhanás, de valószínűleg nem tett jót az sem, hogy sajtóértesülések szerint a kínai kormány 7 százalékra vághatja vissza a 2015-re vonatkozó növekedési előrejelzését.

A többi ázsiai piacon sincs jó hangulat, a japán Nikkei 0,7, a hongkongi Hang Seng 2, míg az ausztrál S&P/ASX 200 index 1,7 százalékot esett, elsősorban az új ötéves mélypontokra eső olajár miatt. Ugyanakkor a menedékeszközként számon tartott arany ismét 1200 dollár fölé kapaszkodott, míg a japán jen erősödni kezdett, és az USDJPY árfolyama a 120-as szint alá ért.