Még olcsóbb lehet az olaj

Vágólapra másolva!
Az előttünk álló időszakban is folytatódhat az olajár zuhanása - véli Dennis Gartman, híres befektetési szakember. Emiatt az olaj shortolását javasolja a befektetőknek a guru. 
Vágólapra másolva!
  • Tegnaphoz hasonlóan ma is záporoznak a pesszimista vélemények az olajár alakulásával kapcsolatban. A Morgan Stanley hétfői, borús jóslata után ma többek között Dennis Gartman, híres befektetési szakember véleményét ismerhettük meg.
  • Gartman a CNBC műsorában elmondta, hogy szerinte az olajár mélyrepülése csak most kezdődött, és az előttünk álló időszakban még alacsonyabb olajárakkal fogunk szembesülni.
  • A szakember a legtöbb elemzőhöz hasonlóan úgy véli, hogy a nagy olajkitermelő országok (pl. Irán, Oroszország, Venezuela) a zuhanó olajárak ellenére sem fogják csökkenteni kitermelésüket, hanem épp ellenkezőleg, növelni fogják azt, mivel most a korábbinál is nagyobb szükségük van az olajbevételekre.
  • Sok elemző szerint a november végi OPEC-ülésen a szervezett amiatt nem csökkentett a napi olajkitermelési kvótákon, mert a szervezetet vezető szaúdiaknak nem volt érdekük többek között a magasabb költségekkel termelő amerikai palakitermelők segítségére sietniük. Szaúd-Arábia ugyanis inkább elviseli az alacsonyabb olajárakat annak érdekében, hogy fenn tudja tartani, vagy növelje piaci részesedését.
  • Emiatt a többi nagy olajkitermelő is kénytelen fenntartani a kitermelési szinteket, mivel ha csökkentenének, azzal egyrészt versenyhátrányba kerülnének a többiekkel szemben, másrészt még alacsonyabbak lennének az olajár zuhanása miatt amúgy is jelentősen megcsappant olajbevételeik.
  • Emiatt továbbra is túlkínálatos lehet az olajpiac, és ez vezethet az alacsonyabb olajárakhoz Gartman szerint. A túlkínálatos piacra bizonyíték, hogy a múlt héten Szaúd-Arábia az elmúlt 14 év legnagyobb diszkontját kezdte kínálni ázsiai felvásárlóinak annak érdekében, hogy fenn tudja tartani piaci részesedését.
  • Gartman úgy véli, hogy az OPEC továbbra sem fog lépni, mivel a szaúdiak első számú szándéka a piaci részesedésük megőrzése. Szaúd-Arábia emiatt egyáltalán nem fog a régi és új ellenségének számító Irán, Oroszország segítségére sietni, hanem inább kárörömmel nézik a két ellenség szenvedését.
  • Az olajár esése pedig Gartman szerint is egy hatalmas lökést adhat a világgazdaságnak, mivel annak révén az üzemanyagárak is csökkennek, ami többletmegtakarítást hagy az emberek zsebében, mely a fogyasztás növekedésében ölthet testet.
  • A fentiek miatt Gartman továbbra is az olaj shortolását, tehát az árfolyam eséséből profitáló pozíció nyitását javasolja a befektetőknek. Ezt természetesen az Investor Trader ügyfelei is megtehetik a rendszer kínálatában szereplő számos terméken keresztül. Ehhez pedig elég számlát nyitnia nálunk, de ha kérdése van az olajárakkal kapcsolatban, azt az alábbi űrlap segítségével is felteheti.
  • Gartman nem mondott pontos szinteket, hogy meddig mehet lejjebb az olaj ára. Nizar Al-Adsani, a Kuwait Petroleum vállalat vezérigazgatója viszont hajlandó volt jósolni, és szerinte a következő félévben nagyjából 65 dollár körüli olajárakat láthatunk majd.
  • Ahogy már beszámoltunk róla, az olaj zuhanása tegnap is folytatódott, ami elsősorban a növekedési félelmek ismételt kiéleződésének, és a Morgan Stanley kedvezőtlen véleményének volt betudható. Tegnap pocsék makroadatok láttak napvilágot Kínából és Japánból is, ami azokat a spekulációkat erősítette, hogy keresleti oldalról nem várható majd jelentős segítség az olaj számára.
  • Ezzel pedig a WTI és a Brent is új ötéves mélypontot ütött tegnap, míg ma egy kisebb megnyugvás után 0,1-1 százalékos pluszal igyekeznek kissé korrigálni a hétfői esést.
Forrás: Investor.hu