Beszakadt a görög tőzsde

Atehx napi grafikon
Vágólapra másolva!
Hatalmas zuhanást szenved el ma a görög tőzsdeindex, miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy a görög miniszterelnök két hónappal előrébb hozná a kulcsfontosságú elnökválasztást, ami után akár a radikális erők is előretörhetnek.
Vágólapra másolva!
  • Antonis Samaras görög miniszterelnök mai bejelentése szerint két hónappal előrehozhatják az eredetileg februárra tervezett görög elnökválasztást. Eszerint már december 17-én megtartják az elnökválasztás első körét.
  • Samaras szerint 2014-el azzal az érának is vége lesz Görögországban, melyet a hatalmas nemzetközi mentőcsomagok jellemeztek. Azonban az éra csak akkor érhet véget, ha ezzel párhuzamosan az elmúlt hónapokat jellemző politikai bizonytalanságnak is vége szakad, emiatt kell már decemberre előrehozni az elnökválasztást.
  • A piaci pánikot az váltotta ki, hogy a kormánypárt jelöltjének, Stavros Dimasnak jelenleg nincs meg a megfelelő támogatottsága az elnökválasztás megnyerésére, mivel a 300 fős görög parlamentből csak 155 helyet foglalnak el kormánypárti képviselők, míg az elnök megválasztásához 180 szavazat kell. Emiatt nem kormánypárti politikusok szavazatára is szükség lesz Dimas megválasztásához, akik megnyerése nem tűnik könnyű feladatnak. A legtöbb ellenzéki párt vezetője ugyanis korábban jelezte, Samaras bármelyik jelöltjét el fogják utasítani. Emiatt nem elhanyagolható az esély, hogy a kormánypártnak nem lesz meg a minimális voksa Dimas megválasztására.
  • Ha az elnökválasztás háromszori kísérlet után sikertelen lesz a kormánypárt szempontjából, az akár a jelenlegi kormánykoalíció felbomlásához is vezethet. Ebben az esetben pedig előrehozott parlamenti választásokat kellene kiírni, amin a radikális Syriza párt törhetne jelentősen előre, mivel a friss közvéleménykutatási adatok szerint ők vezetik a népszerűségi listákat.
  • A Syriza köztudottan EU-ellenes, így az esetleges győzelme esetén két út állna Brüsszel előtt. Vagy lemondanak a görögöknek nyújtott óriási segélyek nagy részének görögök általi visszafizetéséről, vagy megtörténik az első tagállam kilépése az eurózónából.
  • Samaras emiatt nagy kockázatot vállal az elnökválasztás előrehozásával, ami végül közvetetten a kormány bukásához is vezethet kedvezőtlen esetben.
  • A hírekre az Athex görög részvényindex több mint 11 százalékos zuhanással reagált, amivel párhuzamosan a görög kötvényhozamok is megugrottak. A tízéves kötvényhozam például 40 bázispontot ugrott, és 7,5 százalék fölé került. Ráadásul 11 százaléknál nagyobb napon belüli mélyrepülést még a 2008-as válság kitörésekor sem szenvedett el az Athex.
Athex napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu