Pengeváltás a Dob utcában

Barbers Shop
A masszív borbélyszékek hajón érkeztek
Vágólapra másolva!
A Dob utcában nyílt Barber Shop újradefiniálta a budapesti borbélyüzlet fogalmát. A Gellei testvérek cége egyszerre üzemel férfiklubként, és egyedi stílusú hipszterfodrászatként.
Vágólapra másolva!

Hányadik generációnál tart a Gellei fodrászdinasztia?

A nagyapám a belváros legismertebb szalonjaiban, színészek és művésznek társaságában tanulta a szakmát a harmincas években. Édesapám 1980-ban nyitotta meg a Gellért téri Gellei szalont. Én Ausztráliában egy megállapodást kötöttem a főnökömmel: sok versenyt nyerek neki, ő pedig szponzorál. Másfél év kellett, hogy összeszedjem a pénzt a saját szalonra.

Ha kint volt egy saját szalonod, akkor miért költöztél haza?

A honvágy, a kötődés, a gyökerek, a család bárminél többet ér. Az utolsó évben egyébként az öcsém, Áron is kijött, és bár tanulmányútnak indult, végül egy hosszabb kiköltözés lett belőle. Ő volt az is, aki felvetette, hogy Budapesten is kellene nyitni egy amerikai-ausztrál stílusú borbélyüzletet.

A masszív borbélyszékek hajón érkeztek Fotó: Horváth Dávid

Honnan jött az alapötlet?

Kint is pár évvel ezelőtt indult el a Barber Shop vonal, bár kicsit nagyobb lendülettel, hiszen egy nagyobb városról beszélünk.

Ott is volt igény egy olyan helyre, ahova csak férfiak járnak. Ráadásul ott nem probléma kiadni 50 dollárt egy hajvágásért.

Mindenkinek külön stílusa van a csapatból Fotó: Horváth Dávid

Úgy éreztük, hogy már nagyon kellett egy ilyen hely Magyarországon. A magyar férfiakra is ráfér, hogy legyen egy hely, ahol egy szolgáltatást élvezve otthon érezhetik magukat. Ráadásul az én generációm már megteheti, hogy költ ilyenekre, ami régebben azért nem volt jellemző. Nyáron egyébként még a külföldiek voltak többségben, mostanra már sok hazai visszajáró vendégünk van.

"There is no school like the old school" hirdeti a szlogen a bejárat mellett. Mit értetek ezalatt?

Röviden és tömören azt jelenti, hogy vissza az alapokhoz. Minden akkor kezdődött, amikor a világháború alatt a borbélyüzletekben a sebesült férfiakat el is látták, majd a véres törölközőt felcsavarták. Ezt jelképezi ez a szlogen és az üzlet előtti, falon is látható, úgynevezett “barber pole”, vagyis borbélyforgó is.

Amúgy pedig minden nálunk dolgozó borbélynak van egy egyedi stílusa, de összhatásában büszkék vagyunk arra, hogy minden egyes vendég a mi stílusunkat viseli.

Miért a Dob utca?

Édesapánk nézte ki és választotta a helyet. A Gozsdu udvar bejárata tökéletes helynek tűnt egy Barber shopnak. De most nyitottuk meg a Király utcai VIP boltunkat is.

Mitől VIP?

A Dob utcai üzletünkbe bárki bejelentkezés nélkül jöhet. Mivel azonban egyre népszerűbbek lettünk, néha 10-15 percet, pénteken akár egy órát is várni kell. Viszont sok olyan vendégünk van– jogászok, orvosok, üzletemberek –, akiknek feszes az időbeosztásuk. Nem akartuk elveszíteni őket, no meg, üzletileg is úgy tűnt, hogy megérné, úgyhogy már a Király utcában is jelen vagyunk.

Minden ugyanolyan, csak itt időpontra jönnek a vendégek.

Az igaz, hogy nők nem jöhetnek be és nem szolgáljátok ki őket?

Egy igazi férfiklubot akartunk létrehozni. Szigorúan a "No photos, no ladies" filozófiát követjük.

És még nem keresett meg titeket az Egyenlő Bánásmód Hatóság?

Imádjuk a nőket, nem erről van szó, sőt, egészen pontosan inkább ezért akarjuk megkíméli őket ettől a férfiklub-feelingtől. Mert hát azért tudjuk, hogy milyen hangulata van egy olyan sztorinak, ami az előző esti csajozásról szólt... Az urak pedig nem feszengnek a női jelenlét miatt.

Vissza az alapokhoz Fotó: Horváth Dávid

Volt olyan vendég, aki elhozta a barátnőjét, ő pedig türelmesen kint várt, de amikor már nagyon fázott, akkor nyilván beengedtük. Legközelebb már nem felügyelte a párját.

Elég családias a légkör - az sem ritka, hogy elröppen egy bazdmeg...

Pontosan ez a lényeg: a laza hangulat, és hogy nincs feszengés a kis piros fóliával ülő hölgyek csacsogása miatt. Arra ott a Gellei szalon.

Amikor először jöttem, kaptam egy welcome drinket. Első alkalommal jár mindenkinek vagy csak aznap éppen pont volt egy fölösleges rekeszetek?

Ez mindenkinek jár: egy welcome drinkkel fogadjuk a kedves várakozó vendégeinket. Ezt is külföldről vettük át.

Hogy jellemeznétek a bolt belső stílusát? Eléggé... vegyes.

A belsőépítészet édesapámat, Gellei Andrást dícséri. Saját kezűleg készített raklapokból van például a tükör alatti pult. Azt pedig elég vagánynak gondoltuk, hogy a ruhafogasok funkcióját agancsok töltik be. A falon lévő szarvasagancs egyébként a férfiasság jele is egyben.A farmerkötény is adja magát: a borbélyok ebben tolják.

És a szörfdeszka?

Az eléggé hipszter, nem? Ezt, gondolom nem kell magyaráznom: Ausztrália.

A BioHair megvalósított a bejelentkezés nélküli, rövid várakozással járó hajvágást, ráadásul a város egy rakás pontján elérhető. Nálatok folyton állnak a bolt előtt - nem féltek, hogy sokan ezt nem tudják kivárni?

Ez jogos, de ezért nyitottuk meg a második üzletünket 4 hónappal azután, hogy elindultunk.

"Nézz körül! Ennek a helynek hangulata van..." Fotó: Horváth Dávid

Meg nézz körül! Ennek a helynek van egy hangulata. A többi szalonnak nem ilyen a légköre.

Nem féltek, hogy lemásolnak?

A körúton már vannak a miénkre hajazó boltok. Másolni mindig is fognak, de az eredetiséget nem lehet koppintani. Ausztráliából eredeti motívumokat rendeltem. Külön nekünk gyártották le és hozták ide hajóval ezeket a 150 kilós székeket. No meg a szakmai tapasztalat, az nem másolható. Én 22 éve ezt csinálom.

Mi történik, ha valaki nem elégedett a frizurájával?

A legfontosabb a konzultáció, erre kell ügyelni a hajvágás kezdete előtt.Minden embernek más a haja, a fejformája, más-más elképzeléssel jönnek be. A munka azzal kezdődik, hogy felmérjük ezeket, aztán átbeszéljük velük az elképzelésüket. Ha szerintünk az nem passzolna afejformájukhoz, akkor elmondjuk.

Természetesen a döntés az övék. Igyekszünk és ügyelünk, hogy mindenki elégedett legyen, amikor a tükörbe néz.