Nagyon jó befektetés volt a termőföld

Vágólapra másolva!
Közel másfélszeresét éri ma egy hektár termőföld, mint a 2000-es évek elején.
Vágólapra másolva!

Közel másfélszeresét éri ma egy hektár termőföld, mint a 2000-es évek elején. Igazán tavaly ugrott meg az ár, amikor inflációval korrigálva is 15,2 százalékos emelkedés volt a piacon. Sokan akartak földet vásárolni még az új földtörvény előtt, ami sokak számára ellehetetleníti a vásárlást. Legdrágábban most Győr-Moson- Sopron és Hajdú-Bihar megyében lehet földet venni.

Nominális és a fogyasztói árindexszel deflált termőföldindex Forrás: FHB Termőföldindex

A hosszú távú szabályokat rögzítő, a tulajdonszerzést nehezítő földtörvény előtt a kereslet megnőtt a hazai termőföld iránt, így az utóbbi két és fél évben, 39,9%-kal nőtt a termőföld ára – áll az FHB Termőföldindex legfrissebb elemzésében. Az új földtörvény ez év első felében, több lépcsőben lépett életbe és csak hazánkban letelepedett földműveseknek és közvetlen családtagjaiknak engedi meg a vásárlást.

A termőföld hektáronkénti ára egyes megyénként Forrás: FHB Termőföldindex

Reálértéken is másfélszeresére nőtt 14 év alatt a föld ára. Jó befektetés volt tehát a föld, szinte akármilyet is vásároltunk. A szántók ára 2007 óta folyamatosan növekszik, a 2013-as átlagár a 6 évvel ezelőtti árat több mint 80%-kal haladta meg. Szintén átlagon felüli az erdők 60%-os drágulása, a gyep és szőlő művelési ágak árnövekedése viszont jóval alacsonyabb: 40%-ot sem ér el a vizsgált időszakban. A gyümölcsösök ára kezdetben még visszaesett, de az utóbbi pár évben egyre erőteljesebben növekedett. 2013-ban a legnagyobb áremelkedés is ezt a művelési ágat érintette, a drágulás 20 százalékos volt.