Morgan Stanley: Nem áll talpra az olaj

Vágólapra másolva!
Nincs túl jó véleménnyel az olaj árfolyamának alakulásáról a Morgan Stanley, a korábbi elemzésüknél jóval pesszimistábbak lettek.
Vágólapra másolva!

Mert hogy aztmondják:

  • Jövőre 70 dollár lesz a Brent, 2016-ban pedig 88 dollár.
  • Korábban még 98 dollárt vártak jövőre, 2016-ra pedig 102 dollárt.
  • Ez jókora vágás.

Ebben főleg az OPEC döntésének van szerepe, miszerint a szervezet nem csökkenti majd a kitermelését. A Morgan Stanley szerint ugyanis 2015 második negyedévében így csúcsra futhat majd a kínálat, értelemszerűen nem túl kedvező az olaj árfolyamának. Azt viszont azért a Morgan Stanley is kiemeli, hogy egyértelmű irány helyett azért meglehetősen volatilis kereskedést vár a Brent piacán 2015-ben.

A WTI esetében sincsenek mostanában túl jó hírek, a szaúdiak ugyanis csökkentették az USA-ba és Ázsiába exportált olaj árát, ami nem tesz jót az amerikai kitermelőknek sem. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a világ második legnagyobb olajfogyasztójának számító kínai gazdaság sem remekel mostában, legalábbis az import terén semmiképpen sem, ami mindössze 3,8 százalékkal bővült éves alapon.

Az olaj árfolyama ezekre a hírekre mondani sem kell, hogy ismét gyengüléssel reagál, A WTI 64,6 a Brent pedig 67,5 közelébe csúszott vissza.

A Brent havi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Mindenkinek fontos

Persze az olaj árfolyamának zuhanása nem csak a tőzsdei kereskedőket, hanem valamennyi céget, illetve gazdaságot érint, azok lakosságával együtt. Magyarország számára például a GDP arányában is igen kedvezőnek számítana egy tartós gyengélkedés, nem beszélve a horvátokról, a törökökről, vagy éppen a szlovákokról.

Azt mondani sem kell, hogy az orosz gazdaság kifejezetten rosszul járna, hasonlóan az Egyesült Arab Emírségekhez, vagy éppen Norvégiához, és Venezuelához. Utóbbi ország esetében a CNBC például már egy esetleges csődveszély esélyét fontolgatja, ami nem is meglepő, tekintve hogy az ország exportjának 95 százaléka származik olajból, és az ország GDP-jének 25 százaléka köthető hozzá.

Az amerikai kitermelők számára pedig szintén negatív a jelenség, ami akár elbocsátásokhoz is vezethet majd a szektorban a profitabilitás megőrzése céljából. Ennek pedig más szektorok azért nyertesei is lehetnek, például Amerikában, a lakáspiac. Az alacsonyabb olajárak ugyanis növelik a lakosság rendelkezésre álló jövedelmét, a gazdaság talpra állása pedig segíti a lakáspiacot az építések számának növekedésében. A szektorban lévő jövedelmek pedig egyelőre nem túl magasak, vagyis bőven van még tér a bérek növekedésére, jóval nagyobb a munkaerő iránti kereslet, mint más szektorokban.