Korai volt a hurráoptimizmus az ingatlanpiacon

Vágólapra másolva!
Az év elején tapasztalható eladási hullám a szezonalitásnak megfelelően elapadni tűnik, az árak emelkedésének pedig egyelőre alig látni jelét.
Vágólapra másolva!

Csekély visszaesést mutatnak az ingatlanpiac novemberi adatai, amit a szakemberek szerint decemberben további csökkenés követ majd. A kereslet visszaesése szezonális törvényszerűség, és nem változtat azon, hogy idén már az első 11 hónapban több ingatlan cserélt gazdát, mint az elmúlt öt év bármelyikében az egész évet tekintve - áll a Duna House most kiadott felmérésében.

Az árak emelkedése azonban egyelőre csak korlátozott mértékben követi a kereslet élénkülését. Az irányárak ugyanis szinte változatlanok: csupán az átlagos alku csökkenésében látszik, hogy az árak is mozdulnak. A családi házak átlagosan 5 százalékkal, a panelek 1 százalékkal, téglalakások pedig 3-4 százalékkal az irányár alatt cseréltek gazdát. Ezen adatok mindegyik rendkívül alacsonynak számít.

A budapesti ingatlanpiacot továbbra is a befektetők uralják: arányuk mintegy 30 százalék, ami azt jelenti, hogy még mindig nagyon kedvező áron lehet ingatlanokhoz jutni. Ők egyébként átlagban 14,4 millió forintot költöttek, amiért átlagosan 53 négyzetméteres lakásokat vettek.

Akik eladnak, többségükben nagyobb lakásba költöznének. Az eladóknak mintegy 25 százaléka válik meg valamilyen örökölt ingatlanától, míg minden tizedik ingatlant az elő- vagy a végtörlesztés miatt értékesítenek.

Egy panellakás négyzetméterára Pesten 186-, Budán 207-, Kelet-Magyarországon 121-, míg az ország nyugati felén 138 ezer forint.