Gigászi kitörésből profitálhatsz

Vágólapra másolva!
Évtizedes csúcsra készül futni az amerikai EMC árfolyama, a látványos kitörés pedig messzire repítheti az adattárolási piac domináns szereplőjét. Felerősödtek a cég átalakítását szorgalmazó hangok is, jó áron lehetne leválasztani fontos részeket a cégről, ennek nyomán pedig jelentős fundamentális felértékelődési potenciál is társul a technikai képhez. Mindez hosszú távon is jó befektetéssé teheti az EMC-t.
Vágólapra másolva!

Óriási kitörésre készülődhet a hálózati adattárolókat gyártó EMC részvénye, ha az árfolyamnak sikerül bő 13 év után először tartósan megkapaszkodnia 30 dollár felett. A hosszú távú technikai kép alapján akár jelentős, 30 százalék körüli vagy még nagyobb emelkedést is hozhatna egy ilyen kitörés, amit a cég körül sűrűsödő események és a piaci kilátások is alátámasztani látszanak. Garancia persze nincs semmire.

Az EMC menedzsmentjén nő a nyomás, hogy felszabadítsa a családi ezüstben rejlő értéket. Egyre erősebb a vélekedés, hogy a VMware nevű, tőzsdén forgó üzletág leválasztásával, és a sajátos, holdingszerű cégstruktúra átalakításával jelentős részvényesi kerülhetne felszínre. A tech szektorban egyébként is dúl a "leválasztási láz”, ráadásul az EMC vezérigazgatója 2015 elején távozik, ami kiváló alkalom lehet a stratégia újragondolására.

Az EMC alaptevékenységében rejlő érték sincs teljesen beárazva a részvénybe. Kétségtelenül küzd kihívásokkal a cég, de a VMware értéke nélkül a legszorosabb versenytársak árazásához képest és a piac egészéhez képest is túlzónak mutatkozik a diszkont. Különösen igaz ez, ha az újabb termékvonalaknak köszönhetően ismét felszálló ágba kerül az EMC növekedése is.

Nagy kitörés jöhet

Impresszív képet mutat az EMC hosszú távú árfolyamgrafikonja, a részvény a 2012 elején felállított csúcs szintjével birkózik. Ha ezt sikerülne átlépnie, akkor több mint 13 éve, a dotkom-lufi összeomlása óta nem látott területeken járna az árfolyam. Joggal számíthatunk rá, hogy ha itt megindul a papír, akkor a toporgást lendületes emelkedés váltja fel.

Az EMC heti grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A kitörést támogatja a 2009 eleje óta töretlen emelkedő trend, amit megerősítenek a nevezetes mozgóátlagok is. Az említett ellenállással együtt így emelkedő háromszöget épít a részvény, aminek magasságából számított "célszint” épp egybeesik a trendből következő első nevezetes Fibonacci-szinttel 38 dollár környékén. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a "célszint” hosszú távra vonatkozik, hiszen a trend és az alakzat is több éves időtávot ölel fel.

Az indikátorok is megerősíteni látszanak a trendet, az RSI-ből eltűnt a túlvettségre utaló jelzés, de nem süllyedt le a közepes, 50-es érték alá tartósan, miközben az MACD is átmeneti korrekció után újból vételi jelzést ad. Az indikátor trendje továbbra is töretlen.

Az EMC heti grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A napi grafikonon is kedvező jeleket fedezhetünk fel, úgy tűnik, sikerül 30 dollár felett maradnia a részvénynek. Az októberi meredek korrekciót még meredekebb emelkedéssel felejtette el az EMC, ezzel pedig az augusztus-szeptemberi lokális csúcsok szintjét is sikerült átlépni. Jelenleg épp ezt a szintet teszteli vissza a részvény, és ha kitart a támasz, akár innen meg is indulhat az említett kitörés.

Az MACD indikátor a napi grafikonon ellentmond a hosszú távú képnek, az éppen megérkezett eladási jelzés alapján nem kizárt, hogy a kitörést – ha lesz egyáltalán – még némi korrekció előzi meg. Ez a jelzés nem elegendő, hogy sutba dobjuk az ötletünket, de a hosszú távú stratégiában számolni kell egy átmeneti esés lehetőségével.

Az EMC napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az EMC az adattárolás nagyágyúja

Az EMC a hálózati adattárolás egyik meghatározó vállalata, a cég nagyvállalati adatparkokhoz gyárt különféle adattárolókat, illetve ezekhez a termékekhez nyújt támogató szolgáltatásokat ügyfeleinek. A teljes hálózati adattárolási piacot tekintve az EMC piacvezető, bár ez a dominancia nem érvényesül egyöntetűen minden piaci szegmensben. Nem kis vállalatról beszélünk, az EMC kapitalizációja meghaladja a 60 milliárd dollárt.

Az EMC növekedésének legfontosabb motorja a 2006-ban felvásárolt VMWare. A VMware tőzsdén forog, de az EMC 80 százalékos részesedéssel bír benne, aminek aktuális értéke 24-25 milliárd dollár. A cég piacvezető a virtualizáció terén, ami leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a felhasználók nem külön-külön fizikai szervereket , hanem a hatalmas kapacitással rendelkező adatcenteren belül szoftveres (virtuális) gépeket működtetnek, ami sokkal rugalmasabb és hatékonyabb kapacitáskihasználást biztosít. Ez szorosan összefügg a felhőalapú technológiák terjedésével.

Az EMC rendkívül sajátos szervezeti struktúrával működik, három cég (üzletág) lazább-szorosabb "szövetsége” egy egységes nagyvállalat helyett. Ez a három üzletág az EMC információs infrastruktúrák (EMC ii), a VMware, valamint a Pivotal nevű, felhőalapú megoldásokat fejlesztő cég (ami az Amazon hasonló szolgáltatásainak közvetlen versenytársa). Utóbbiban az EMC 62 százalékos részesedéssel bír, de a bevételek és profit tekintetében egyelőre csekély a Pivotal hozzájárulása a cég teljes eredményéhez.

Elő a családi ezüsttel!

Egyre több meghatározó befektető lát lehetőséget az EMC átszervezésében. A David Einhorn vezette Greenlight Capital mellett az ilyen esetekre specializálódott Elliott Management is az EMC átalakítását szorgalmazza. Az Elliott az EMC szektorában kifejezetten aktív, 2,2 százalékos részesedésével pedig az EMC a legnagyobb részvényessé vált. (Aktivistának nevezik azokat a befektetőket, akik a szavazati jogukat és befolyásukat felhasználva igyekeznek átalakítani egy vállalat stratégiáját.)

Joe Tucci, az EMC jelenlegi elnök-vezérigazgatója 2015 elején távozik a cég éléről. Utódját egyelőre még nem jelölték ki, de a vezetőváltás kiváló alkalom lenne a stratégia átalakítására is. Az aktivista befektetők szerint az EMC "szövetségi” cégformája kifejezetten Tucci személye miatt működött jól, de a leköszönése után már nem tartható fenn tovább.

Az átszervezés legfontosabb eleme a VMware leválasztása lehet, az Elliott és a Greenlight szerint kontraproduktív a sokszor egymással versengő EMC ii és a VMware egy cégben tartása. A leválasztást az Elliott szerint részvény-visszavásárlásokkal kell egybe kötni, az alapkezelő számítása szerint így akár 48 dollárt is érhet az EMC részvénye. Ez talán picit túlzó, de jól jelzi, hogy lehet potenciál a cég átalakításában.

A technológiai szektorban amúgy is erős trend a nagyvállalatok szétválasztása, az EMC versenytársa, a HP is erről döntött, de ugyanígy az eBay is a PayPal divízió leválasztását jelentette be nemrégiben. Az erre adott piaci reakciók ugyanakkor nem voltak egyöntetűen pozitívak, így pusztán a VMware leválasztása miatt kár lenne hatalmas felértékelődést várni a részvénytől, de az egyéb tényezők alapján ez akár lehetne értékteremtő is.

Az EMC körül is fel-felröppennek felvásárlási, illetve összeolvadási pletykák. A 60 milliárdos kapitalizációjával persze nem könnyű célpont, de korábban a Cisco mintha fontolgatta volna az ajánlat lehetőségét (azóta cáfolták). A HP feldarabolásával szintén felmerült a lehetőség, hogy a nagyvállalati üzletét az EMC-vel egyesítse. Egy ilyen tranzakció könnyen felszínre hozhatná a rejtett értékeket, de valószínűleg csak a VMware teljes leválasztásával jöhetne létre.

Nem tökéletes, de nem is rossz

Az EMC alaptevékenysége küzd bizonyos kihívásokkal, dacára a domináns piaci pozíciójának. Ugyan a kereslet hatalmas tempóban nő az újabb és újabb adatközpontok iránt, ez részben olyan termékszegmensekben is jelentkezik, ahol az EMC nem vezető. Eközben egységnyi adatkapacitás ára látványosan esik, így folyamatos termék- és szolgáltatásfejlesztéssel kell a gyártóknak felszínen maradnia.

A bevételek terén a VMware adja a növekedés jelentős részét, bár a súlya lényegesen kisebb, mint az alaptevékenységet tömörítő EMC ii-nek. A VMware virtualizációs technológiája még tartósabban magasabb növekedést biztosíthat, az EMC ii-nél viszont csekély az esélye, hogy hosszú távon is tartósan 10 százalék feletti bővüléshez térjen vissza ez az üzletág.

A legutóbbi negyedév során ugyanakkor az egyik fő termékkategória frissítését mutatta be az EMC. A VMAX3 nevet viselő adattároló a hírek szerint a termékvonal legfontosabb előrelépése, ami miatt az elmúlt negyedévekben több vásárló visszafoghatta a megrendeléseit, viszont az előttünk álló negyedévekben látható élénkülést hozhat az EMC ii bevételeiben.

Az üzemi eredmény bővülése látványosan lassult az elmúlt években, a legutóbbi negyedévben az EMC ii üzletágban szinte meg is állt. A múltban ugyanakkor többször előfordult, hogy a VMware üzemi eredményének élénkülése megelőzte az EMC ii fordulatát. Ha most is ez a helyzet, akkor az előttünk álló negyedévek valóban élénkebb növekedést hozhatnak.

A VMware leválasztását segítheti, hogy az operatív margin csúcsra futott az elmúlt évben. Hosszabb távon ugyanakkor elképzelhető, hogy nem tartható fenn ez a szint, bár az erősen szoftverorientált termék révén az eredményhányadok mindig magasabbak lehetnek, mint a fizikai hardvereket is értékesítő EMC ii üzletágban. Utóbbi ugyanakkor újabb ciklikus fellendülés elé nézhet.

Javuló kilátások alacsony értékeltséggel

Az egy részvényre jutó profitra vonatkozó várakozások némi oldalazás után ismét emelkedésnek indultak. Részben ez volt a katalizátor az árfolyam utóbbi hónapokban látott emelkedése mögött, és a fentiek alapján a várakozások óvatos javulása elképzelhető az előttünk álló negyedévekben is.

Az értékeltség több szempontból is kedvező szintre süllyedt a várakozások emelkedésével. A szélesebb piacokat leképező S&P500-hoz képest 2013 eleje óta diszkonttal forog a részvény, amire korábban hosszú-hosszú ideje nem volt példa. A diszkont valamelyest szűkült az elmúlt negyedévekben, de még mindig vonzónak tűnik. Nem szabad persze elfelejteni, hogy az amerikai piac egésze már inkább felülértékelt, mint sem.

Az EMC alaptevékenysége ráadásul még kedvezőbb árazást mutat. Ha az EMC-ből "kikorrigáljuk” a meglehetősen vaskos értékeltség mellett forgó VMware részesedést, akkor ugyan az elvárható profitnövekedés is csökken, hiszen a VMware élénkebb növekedést mutat, de ehhez képest is kifejezetten alacsony előretekintő P/E ráta társulhat. Az EMC korrigált értékeltsége messze elmarad a tevékenysége alapján legszorosabb összehasonlítási alapnak

Nem kizárólag a VMware leválasztása adja tehát a sztori vonzerejét. Az EMC jó áron dobhatja piacra a "családi ezüst” egy részét, miközben az alaptevékenység is egyre élénkülő eredményeket hozhat. A befolyó készpénzt ráadásul újabb, a hosszú távú növekedést biztosító akvizíciókra fordíthatja (nem mindegy persze, hogy milyen áron), miközben a már meglévő Pivotal is visszaigazolhatja a hozzáfűzött reményeket.

Nem mentes a kockázatoktól ez a történet sem

Elképzelhető, hogy a VMware leválasztása meghiúsul, vagy nem a várt eredményt hozza. Ha tuti biztos lenne, hogy a VMware leválasztása a helyes lépés, akkor a mendzsment már megtette volna, és az esetleges előnyök beárazódtak volna a részvénybe, de nem tuti biztos semmi. Az EMC sajátos struktúrájából fakadóan legalább nem venne éveket igénybe a leválasztás megszervezése, mint például a HP-nál.

Az EMC alaptevékenysége kihívásokkal küzd, és folyamatosan harcolnia kell a termékei és technológiái elavulása ellen. Az adatparkok iránti igény ugyan robbanásszerű ütemben nő, de ez javarészben a hatékonyabb, gyorsabb, rugalmasabb megoldások felé fordítja a vásárlókat. Ilyen környezetben nehéz relevánsnak maradni, bár az EMC-nek hosszú éveken keresztül sikerült.

A teljes amerikai részvénypiac kezdi a túlhajtottság jeleit mutatni. Nem biztos, hogy nagy összeomlás jön, de a vaskosabb korrekciók és megnövekvő volatilitás alól az EMC sem tudja magát kihúzni. Hosszú távon ugyanakkor némi "védettséget” jelenthet az alaptevékenység rendkívül alacsony értékeltsége és az új termékciklusból fakadó üzleti fellendülés.