Orbán: Nem érdemes pitizni

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Vágólapra másolva!
Magyarországnak nem érdemes pitiznie, a Déli Áramlat dossziéja lezárult. Ha az oroszok kiszállnak a paksi bővítésből, a szerződés szabályozza, mik lesznek a következmények. Hat nap munkából talán már meg lehet élni, úgyhogy a boltokat bezárathatják vasárnap.
Vágólapra másolva!

Ha az oroszok úgy látják, a Déli Áramlat lehetősége elment, akkor "nekünk nem érdemes pitizni" azért, hogy nem lehetne-e mégis megvalósítani, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. A Nabucco, majd a Déli Áramlat meghiúsulása után most egy harmadik lehetőséget kell kidolgozni, és ennek munkálatait meg is kezdték, állítja a miniszterelnök. Magyarország és Azerbajdzsán között van egy stratégiai megállapodás, amely lehetőségeket jelent Magyarországnak. Most ennek "aprópénzre váltása" a feladat.

A miniszterelnök szerint ha esetleg a paksi atomerőmű bővítéséből is kiszállnának az oroszok, akkor az nem valósul meg. A nemzetközi szerződések azt is tartalmazzák, milyen következményei vannak, ha valamelyik fél eláll a szándékától

Hatból talán már igen

A legegyszerűbben a kereskedelemben oldható meg, hogy "senkit ne lehessen vasárnap dolgoztatni", véli Orbán Viktor. Hosszú ideig tartott a vita, amelyben neki a legerősebb érv az osztrák és a német rendszer volt, tette hozzá. Évekkel ezelőtt Orbán Viktor még elutasította a vasárnapi zárva tartást, de úgy látja, most már hat nap munkából talán meg lehet élni.

Magyarországnak nem kell pitiznie Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nagyjából biztonságban

A Budapest Bank megvásárlásáról azt mondta: az ország akkor halad a nemzeti függetlenség felé, ha a bankrendszer legalább 50 százaléka nemzeti tulajdonban van. A Budapest Bank megvételével a magyar tulajdoni arány a bankrendszerben jóval 50 százalék fölé ment, "nagyjából biztonságban érezhetjük magunkat". A kabinetnek nem áll szándékában "egy hatalmas többségi állami tulajdonú mamutnak a kiépítése" - tette hozzá.

Veszélyben a függetlenség

John McCain amerikai szenátor szavait a miniszterelnök provokációnak nevezte. A jelenlegi magyar függetlenség valakinek nem tetszik, ezért támadják Magyarországot, véli.