Nagyszabású tervek a Starbucksnál

Starbucks a kínai Hsziamenben
Vágólapra másolva!
A folyamatosan változó fogyasztói szokásokhoz alkalmazkodva, új növekedési terveket fektetett le a Starbucks. A céljuk nem kisebb, mint megduplázni bevételeiket 2019-re, kiszélesítve kínálatukat például alkoholos italokkal.
Vágólapra másolva!

A szinte állandóan változó fogyasztói szokások miatt nem ülhet ölbe tett kézzel a Starbucks sem, és már év elején új stratégiai irányok felé nyitott, miután a tavalyi ünnepi szezonban lassult forgalmuk.

Az elkövetkezendő öt évben is folyamatosan fejlesztik majd termékeiket és szolgáltatásaikat, hogy ne veszítsék el vásárlóikat, derült ki az alapító-vezérigazgató, Howard Schultz beszédéből a befektetői konferencián.

A Starbucks közel 30 milliárd dolláros árbevétel elérését tűzte ki célul 2019-re, ami csaknem a duplája a szeptemberben záruló 2014-es pénzügyi évben látott 16,5 milliárdnak. Bár az árbevétel több mint 10 százalékkal növekedett éves alapon, az amerikai kontinensen a legalább egy éve nyitva lévő kávézók bevétele „csak” 6 százalékkal bővült az előző évi 8 százalékkal szemben.

Forrás: Starbucks

Ezt egyszerre több területen való terjeszkedéssel érnék el. Egyrészt a hagyományos kávépiacon, főként a prémium minőségű szegmensben bővítenének, de alkohol tartalmú italokkal és egyéb menülehetőségekkel is megjelennek majd. Persze sok új egységet is nyitnának, valamint bevezetnék a házhozszállítást és az online rendelési lehetőséget. Utóbbi kettőre nagy hangsúlyt fektetnek majd.

A hírek után a Starbucks árfolyama mindenkori csúcsainak közelében mozog, amit ha át tudna törni, akár komolyabb erősödés elé is nézhet. Persze október közepe óta igen nagy emelkedésen van túl az árfolyam (az amerikai piaccal együtt), ami óvatopsságra inthet. Mindenesetre a menedzsment érzi, hogy változtatásokra van szükség, hogy fenn tudják tartani növekedésüket.

Investor Trader ügyfélként néhány kattintással kereskedhet a Starbucks részvényével is, annak árfolyam emelkedésére, vagy bizonyos eszközökkel annak esésére is spekulálva.

A Starbucks árfolyama (Nasdaq) Forrás: Investor.hu, AmiBroker