Mégis beindulhat az európai pénznyomda?

Vágólapra másolva!
Már a következő, januári ülésen széleskörű eszközvásárlási programot jelenthet be az EKB a bennfentes források szerint. A hír meglepetésnek számít, mivel Mario Draghi jegybankelnök tegnap még a kivárást hangoztatta, és szavaiból az derült ki, hogy inkább megvárják a jelenlegi intézkedések hatásait. 
Vágólapra másolva!
  • Tegnap még Mario Draghi EKB-elnök arról beszélt, hogy (egyelőre) nem terjesztik ki az eszközvásárlási programjaikat, mivel inkább megvárják az eddig bevezetett intézkedések hatásait, és a QE kérdésére legkorábban jövő év elején térnek vissza.
  • Ehhez képest tegnap este olyan hírek szivárogtak ki, hogy a jegybank már a következő, januári ülésén széleskörű QE-programot jelenthet be, melynek keretében állampapírok és vállalati kötvények vásárlása is szóba jön majd.
  • A bennfentes források szerint a széleskörű QE-program viszont nem tartalmazná részvények vásárlását, csak a kötvényekét. Itt megint egy kisebb ellentétre lehet bukkanni, mivel Draghi tegnap délután még arról beszélt, hogy mindenfajta eszköz vásárlásának lehetőségét megvizsgálják, kivéve az aranyét.
  • Döntés természetesen még nem született a programról, és annak végleges részletei nagyban függnek majd a beérkező makroadatoktól is.
  • Az eddigi makroadatok viszont arról árulkodnak, hogy szükség lenne a további monetáris lazításra az eurózónában, és sokan már tegnap sem értették, hogy miért nem lépett már csütörtökön a jegybank. Nagy részben a zuhanó olajárak miatt az infláció novemberben ismét ötéves mélypontra esett vissza a zónában, és ismét felerősödtek a deflációs félelmek. Ráadásul 0,3 százalékos infláció messze elmarad egyelőre az EKB középtávú céljától.
Forrás: Investor.hu

  • A gazdasági növekedés is nagyon alacsony, a harmadik negyedévben 0,8 százalékos volt éves alapon.
  • Az amerikai Fed QE-programjához hasonló lehetséges intézkedések hírének örülnek a befektetők, így újra a pluszokat halmozzák Európában a részvényindexek. A piacokon 0,7-1,5 százalékos erősödéseket lehet látni, a német DAX pedig ismét megközelítheti a 10 ezer pontos szintet. Az indexek ezzel sikeresen korrigálják tegnapi esésüket.
Forrás: Investor.hu