Megbicsaklott az ipari adat

tőzsde, címlapi 2:1
Investors look at stock prices at a securities exchange in Shanghai on September 12, 2014. Chinese inflation eased to a four-month low of 2.0 percent in August, official data showed on September 11, with analysts saying the data could allow leaders to further ease monetary policy in the world's number-two economy. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Majnem 6 százalékkal zuhant az ipari termelés októberben, elemzők az év további részében is lassulásra számítanak. 
Vágólapra másolva!

Jelentősen visszaesett ipari termelés üteme. Októberben csak 1,7 százalékkal nőtt az ipari adat a szeptemberi 7,6 százalékos bővülés után – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Szeptemberhez képest 2,6 százalékkal esett vissza az ipari termelés, 2014 első tíz hónapjában 7,8 százalékkal volt magasabb, mint 2013 azonos időszakában.

Meglepően gyenge adat

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője kiemelte, hogy váratlanul gyenge lett az októberi adat; a lassulás a német ipar gyengélkedésével van összhangban.

Elemzők is meglepődtek az ipari adaton Forrás: AFP/Johannes Eisele


Augusztusban is gyenge volt az ipar teljesítménye, havi szinten pedig jelentősen visszaesett a termelés, amit a nagy autóipari gyárak leállásával még meg lehetett magyarázni - fejtette ki az elemző. Török Zoltán szerint a növekedés októberi mérséklődését nem támasztják alá az egyéb kojunktúra-adatok, így például a beszerzési menedzser index.

A szakértő szerint idén év végére 7-7,5 százalékra lassulhat éves összevetésben az ipari termelés növekedése, párhuzamosan a gazdasági növekedés várható további lassulásával.

Az autógyárak visszafogják termelésüket

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint,az augusztusit követően az októberi adatok újabb váratlan megbicsaklást mutatnak az iparban. Megjegyezte, hogy egyelőre csak az előzetes adatokat hozta nyilvánosságra a KSH, tehát a részletekre még várnunk kell, azonban nagy valószínűséggel - az augusztusi hónaphoz hasonlóan - az autógyárak alacsonyabb termelése okozhatta a megingást.

Év végén az autógyárak is visszafogják termelésüket Fotó: Bielik István - Origo

Ürmössy Gergely is az ipari termelés lassulására számít novemberben és decemberben, mivel az év végéhez közeledve egyre több gyár fogja vissza a termelését, amelyet majd csak januárban indítanak újra.

A feldolgozó ipar is hibás

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta, hogy augusztustól lényegesen mérséklődött a járműgyártás dinamikája, de az egyéb feldolgozóipari ágazatok - elsősorban az élelmiszer-, és vegyi termék-gyártás, valamint a fémfeldolgozás - növekedése is lassulhatott.