Dübörög az amerikai munkaerőpiac

Vágólapra másolva!
A várt 230 ezer helyett 321 ezer fővel bővült a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban novemberben. A remek statisztikára esni kezdett az arany, amivel párhuzamosan a dollár is erősödik.
Vágólapra másolva!
  • Remek statisztika látott napvilágot az amerikai munkaerőpiacról. Novemberben ugyanis 321 ezer fővel bővült a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban, ami a vártnál jóval nagyobb növekedésnek felelt meg. A piac ugyanis csak 230 ezer fős bővülésre számított előzetesen.
  • Ennél nagyobb mértékű növekedésre legutóbb 2012 januárjában volt példa. Ezen túl az októberi értéket is felfelé, 214 ezerről 243 ezer főre módosították.
Forrás: Investor.hu

  • A novemberi munkanélküliségi ráta is napvilágot látott, mely 5,8 százalékon stagnált, amivel továbbra is bő hat és féléves mélyponton található. Ez az adat is arról árulkodik, hogy egyre jobb formában van az amerikai munkaerőpiac.
Forrás: Investor.hu

  • A kedvező adatokra erősödni kezdett a dollár, mivel a piac így előbbre kezdheti árazni az amerikai kamatemeléseket is. Az euróval szembeni árfolyama 1,23 alá ereszkedett le, ezzel gyakorlatilag néhány pipre került attól, hogy új két és féléves mélypontot üssön.
  • A dollárerősödés nem kedvez az aranynak, mely az 1205 dolláros szintekről 1190 dollár alá zuhant be a statisztikát követően.