A Vatikánban találtak néhány százmillió eurót

ferenc pápa
Pope Francis gestures during a meeting with the catholic Schoenstatt movement's representatives at the Paul VI hall on October 25, 2014 at the Vatican. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
Vágólapra másolva!
A Vatikánban korábban nem követték a modern könyvelési szabályokat, és teljes káosz uralkodott a pénzügyekben, így fordulhatott elő, hogy most találtak néhány százmillió eurót, ami eddig nem szerepelt a könyvelésben. Ferenc pápa elhatározta, hogy rendbe teszi a Szentszék pénzügyeit.
Vágólapra másolva!

A Szentszék sokkal jobb pénzügyi helyzetben van, mint eddig gondolták: előkerült néhány százmillió euró, ami eddig nem szerepelt a könyvelésben. George Pell kardinális, akit Ferenc pápa nevezett ki a Gazdasági Titkárság élére a Catholic Heraldban tett közzé egy őszinte írást arról, mi a baj a Vatikán pénzügyeivel, és hogyan tervez rendet tenni.

Házon belül

A legnagyobb probléma eddig az volt, hogy a Vatikán különböző szervezetei túl nagy függetlenséggel rendelkeztek, ezért nem lehetett tudni, pontosan hogy is áll az egyház anyagilag. A problémákat általában házon belül oldották meg, írja George Pell, csak végső esetben kértek külső segítséget.

Ferenc pápa rendbe akarja tenni a Vatikán pénzügyeit. Máris találtak néhány százmillió eurót, ami nem szerepelt a könyvelésben Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Nem volt ellenőrzés

Sokáig nem volt olyan hatóság a Vatikánban, ami ellenőrizte volna a pénzügyeket. Csak 2010-ben hozták létre a Pénzügyi Információs Felügyeletet, ami azt a szerepet tölti be a Vatikánban, amit például a Nemzeti Bank Magyarországon: ellenőrzi Vatikánváros egyetlen bankját, és az egyházi intézmények pénzügyeit.

Átláthatatlan

Mikor Ferenc pápa átvette a Vatikán irányítását, a helyzet már annyira rossz volt, hogy senki sem tudta áttekinteni, pontosan mi is történik pénzügyileg, ismeri el George Pell. A pápa ezért világi közgazdászokat bízott meg a szükséges reformok kidolgozásával.

Nem atomtudomány

A javasolt lépések nem újszerűek, állítja a kardinális, és egyik sem éppen atomtudomány:

  • A Vatikánnak be kell vezetni a modern pénzügyi szabályokat. Eddig a Vatikán nem követte a sztenderd könyvelési normákat.
  • A pénzügyeknek átláthatóknak kell lenniük, a világi államok mintájára. A pénzügyeket évente ellenőriztetni kell egy külső auditáló céggel.
  • Szükség van a hatalmi ágak szétválasztására. A pénzügyi szektorban több, összehangoltan működő irányító hivatalt kell létrehozni, amiket világi szakértők vezetnek.