Karcag a sertésszektor Makója

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország vezetője a dunakeszi Auchanben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter látogatása a dunakeszi Auchanben
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter látogatása a dunakeszi Auchanben
Vágólapra másolva!
Háztáji programmal emeli a nála kapható sertéshús minőségét az Auchan. A bejelentésen megjelent Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is.
Vágólapra másolva!

Az Auchan háztáji programjában több mint 40 sertéstenyésztővel kötöttek szerződést. Az áruház a háztáji környezetben nevelt állatok jobb minőségű húsára épít, a bevont gazdák mind megfeleltek a vállalat által felállított minőségi követelményeknek. Dominique Ducoux vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy a hús útja "nyomon van követve". Aki szívesen olvasgatna a vacsorára szánt húst készítő tenyésztőkről, a címkéken elhelyezett QR-kódot beolvasva megteheti a telefonján.

Megtuduk, hogy a program kidolgozása során a fő cél az volt, hogy jobb jövőt biztosíthassanak a gazdáknak, mondta Dominique Ducoux. A várható nyereség és a gazdasági szempontok nem kerültek szóba.

Fazekas Sándor: A minisztérium közvetített a vállalat és a gazdák között. Fotó: Szabó Gábor - Origo

A vasárnap a szektor problémája

A kiskereskedelmet érintő új törvényjavaslatokról (megnövelt adóterhek, vasárnapi nyitvatartás korlátozása) csak annyit mondtak, hogy zajlanak az egyeztetések. Ez különben sem az Auchan problémája, hanem a szektoré. Azt is megkérdeztük, van-e már arra valami becslésük, hogy hány ember munkája szűnne meg, ha vasárnapokénk zárva kellene lenniük. Azt a sokatmondó statisztikát kaptuk, hogy félmillió ember dolgozik a magyar kiskereskedelemben, de csak 7000 közülük az Auchan alkalmazottja.

Virágzónak látszik

A programba bevont gazdákat Szendrei Imre képviselte. Ő azt emelte, ki, hogy az együtműködés "virágzónak látszik", de majd az idő dönti el, mennyire is jó valójában.

Karcag a sertésszektor Makója

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint a vásárlók végre "új, minőségi ízzel gazdagodnak". Kifejtette, hogy mindent megtettek, hogy az áru megfeleljen a jelen kor követelményeinek, és az is kiderült, hogy otthon, Karcagon ő mindig háztáji sertést fogyasztott. Ami nem csoda, hiszen szerinte Karcag a sertésszektorban olyan, mint Makó a hagymákéban.

Kötődni az élelmiszerhez

A háztáji az igazi Fotó: Szabó Gábor - Origo

A miniszter szerint a QR-kódos megoldás azért jó, mert fontos, hogy a vásárlók személyhez tudják kötni az élelmiszert. Végül megkérdeztük, hogy melyik oldal kezdeményezte az Auchan és a minisztérium együttműködését, de erre már senki sem emlékezett. Szerintük ez nem is fontos.