Még évekig vergődhet Európa

Vágólapra másolva!
Tíz évig is elhúzódó vergődéssel nézhet szembe Európa gazdasága a JP Morgan amerikai bank vezérigazgatója szerint. Jamie Dimon viszont Kínával kapcsolatban jóval optimistább, és szerinte az ázsiai ország teljesíteni fogja növekedési célkitűzéseit. 
Vágólapra másolva!
  • Akár egy évtizedig is elhúzódó, nagyon lassú gazdasági növekedéssel nézhet szembe az Európai Unió Jamie Dimon, a JP Morgan vezérigazgatója szerint.
  • Dimon szerint a különböző reformintézkedések nehézkes meghozatala az EU legnagyobb problémája, és emiatt vergődhet továbbra is a gazdasága. Az EU tagállamai nagyjából hasonló struktúrális problémákkal néznek szembe, de az azok megoldását célzó intézkedések egy részét előbb a tagállamok parlamentjeinek, majd Brüsszelnek is el kell fogadnia.
  • Mint ismert, Európa nagyon lassú gazdasági növekedéssel, még mindig magas munkanélküliséggel és a többéves mélyponton lévő inflációval küzd, amire az EKB az elmúlt hónapokban új monetáris lazító intézkedések sorával igyekszik válaszolni (egyes vélemények szerint némileg későn).
  • Az európai jegybank éppen ma tartja kamatdöntő ülését, ahol a várakozások szerint nem csökkentenek tovább a történelmi mélységben lévő alapkamaton. Mario Draghi jegybankelnök azonban további döntésekről számolhat be az elindított eszközvásárlási programokkal kapcsolatban.
  • A vezér jóval optimistább Kínával kapcsolatban, és szerinte az ázsiai ország teljesíteni fogja a rövid távra vonatkozó növekedési várakozásait. Ez a megfelelő kínai vezetésnek köszönhető, mely okos válaszokat ad a lassuló növekedésre.
  • A kínai vezetés a jövő éves GDP-bővülésre vonatkozó prognózisát 7,5 százalékra csökkentheti a bennfentes források szerint. Ha valóban ekkora mértékben növekedne "csak" Kína, az 1990 óta a legalacsonyabb ütemű gazdasági bővülésnek felelne meg.
  • Dimon az USA-val kapcsolatban is kifejtette véleményét. Szerinte az Egyesült Államok a legjobb hely a befektetéseknek, azonban a vállalatok adózási rendszere alapos átvizsgálásra szorul.
Forrás: Investor.hu