Sztrájk és országos útlezárás lesz

Mozdonyvezetők és buszsofőrök tüntetése a Kossuth téren a kedvezményes korhatár megszüntetése ellen
Mozdonyvezetők és buszsofőrök tüntetése a Kossuth téren a kedvezményes korhatár megszüntetése ellen
Vágólapra másolva!
A közlekedési szakszervezetek döntöttek.
Vágólapra másolva!

"Jó kezdés volt a Mozdonyvezetők Szakszervezete ötletére szerveződött akció a korkedvezményes nyugdíj megmentésére, de az mindenki előtt egyértelmű, hogy ennél sokkal több kell ahhoz, hogy a kormány meghallgassa a szakszervezeteket" - hangzott el a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége (KSZOSZ) kongresszusán. A KSZOSZ és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) közlekedési tagozata úgy döntöttek, sztrájkot, országos útlezárást vagy forgalomlassító akciót szerveznek.

Rugalmas nyugdíjaztatás

A közlekedésiek rövidtávú célja, hogy rábírják a kormányt, halassza el a korkedvezményes nyugdíj felszámolását legalább egy évvel, egy új rugalmas nyugdíjaztatási modell kidolgozásáig. A KSZOSZ-nak 27 ezer tagja van, a MaSZSZ közlekedési tagozata 35 ezer munkavállalót tömörít.

A mozdonyvezetők akciója csak a kezdet volt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Levél Orbán Viktornak

Ulrich Eckelmann, a 7,1 millió tagot tömörítő nemzetközi érdekvédelmi szövetség, az IndustriAll főtitkára Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelében felszólította a kormányt, álljon el a korkedvezmény megvonásától, mert az nem harmonizál az uniós normákkal, és szöges ellentétben áll a nemzetközi munkajogi gyakorlattal is, áll a szakszervezetek a közleményben.