Elszomorította Draghi a piacokat

Vágólapra másolva!
Nem változtatott sem az irányadó alapkamaton, sem az egynapos betéti rátán az EKB a mai kamatdöntő ülésén. A vártnak megfelelő döntésre az euró egyelőre nem mutat nagy kilengéseket, mivel a piac most Mario Draghi sajtótájékoztatójára vár. A sajtótájékoztatón viszont elmondta, hogy egyelőre nem terjesztik ki a jelenlegi eszközvásárlási programokat, és rontanak a növekedési várakozásaikon is, amire esni kezdtek az európai piacok. 
Vágólapra másolva!

15:00 - Megütötték a piacokat

  • A piacok egyelőre negatívan értékelik az európai QE elmaradását, és a növekedési várakozások rontását, és a csalódás miatt a részvényindexek a mínuszokat kezdték halmozni. A francia CAC 1,3 százalékkal esik, a német DAX 0,9 százalékkal gyengül, míg az olasz FTSE/MIB 2,2 százalékkal zuhan.
Forrás: Investor.hu

  • Az euró viszont erősödni kezdett, és 1,24-ig emelkedett a dollárral szembeni árfolyama.
EURUSD órás grafikon Forrás: Tradingview.com. Investor.hu

14:50 - Tovább csökkenhet az infláció

  • Draghi külön kitért az inflációra is, mely szerintük tovább csökkenhet a következő hónapokban a zuhanó olajárak miatt. Emiatt visszavágták az inflációs várakozásaikat is, így idén 0,5 százalékos, jövőre 0,7 százalékos, 2016-ban pedig 1,3 százalékos lehet majd a fogyasztói árindex emelkedése. Szeptemberben még erre az évre 0,6 százalékos, jövőre 1,1 százalékos, 2016-ra 1,4 százalékos inflációra számítottak.

14:45 - Kivárnak a jövő év elejéig

  • Draghi a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy egyelőre nem terjesztik ki az eszközvásárlási programjukat, hanem inkább megvárják az eddig bevezetett intézkedések hatásait. Ha azonban szükséges, jövő év elején további intézkedésekről dönthetnek. Az elnök ismét elmondta, hogy tovább dolgoznak a lehetséges további nem konvencionális eszközök bevezetésén.
  • A jegybank ezen túl rontott az eurózóna növekedési kilátásain. Idén csak 0,8 százalékos, jövőre 1 százalékos, 2016-ban pedig 1,5 százalékos lehet a gazdasági reálnövekedés a zónában. Szeptemberben még 2015-re 1,6 százalékos, 2016-ra pedig 1,9 százalékos GDP-bővülésre számítottak.

13:45 - Maradt a rekordalacsony alapkamat

  • Nem nyúlt az alapkamathoz az EKB a mai kamatdöntő ülésén. Az irányadó ráta maradt rekordalacsony szinten, 0,05 százalékon. Ezen túl az egynapos betéti ráta sem módosult, maradt-0,2 százalékon.
Forrás: Investor.hu

  • A döntés megfelelt az előzetes várakozásoknak, így az euró sem mutat nagy kilengéseket utána. Az EURHUF árfolyam továbbra is lokális mélypont körül, 1,231-nél mozog.
  • A piac most Mario Draghi EKB-elnök fél 3-kor kezdődő sajtótájékoztatójára vár, ahol fontos bejelentések is jöhetnek. Draghi beszédéből ugyanis kiderül, hogy kibővíti-e eszközvásárlási programját a jegybank, és elkezdenek-e állampapírokat is vásárolni a program keretében.
  • Ennél valószínűbbnek tűnik, hogy a mostani ülés után még ezt nem lépik meg a döntéshozók, és kompromisszumos megoldásként csak a vállalati kötvényekre terjesztik ki az eszközvásárlási programot.
  • Ezen túl az EKB legfrissebb előrejelzései is kiderülnek majd, többek között az eurózóna inflációjára és a gazdasági növekedésére vonatkozóan.