Közel 5 millió ember keresi a választ

pénz ház lakáshitel
Home ownership becomes burden when debt exceeds property value
Vágólapra másolva!
Kik kaphatnak visszatérítést bankjuktól?
Vágólapra másolva!

A Központi Hitelinformációs Rendszerben 2013 végén 4,9 millió magánszemélyt tartottak nyilván, 8,4 millió darab fennálló hitelszerződéssel. Ennyien, illetve ennél többen – a már lezárt hitelszerződéssel rendelkezők is – keresik a választ arra a kérdésre, hogy kapnak-e visszatérítést a bankjuktól. A szabályozás rendkívül összetett, több mint 150 különböző eset azonosítható a hitelfelvétel időpontja, célja és jelenlegi törlesztési státusza alapján, írja a Bankmonitor.

Nem egyszerű eligazodni

Az átlagembernek nem egyszerű eligazodnia. A választ azonban – érthető módon – mindenki keresi, hiszen például az átlagos lakáshiteles a jelenleg fennálló tartozásának 20 százalékát kaphatja vissza a bankjától… Ha és amennyiben a szabályozás rá is vonatkozik.

A Bankmonitor elkészítette azt a kalkulátort, mely mindenkinek segít tisztázni: jár-e neki banki visszatérítés. Ha igen, milyen formában és mikor kaphatja meg?

Amire nem ad választ

A kalkulátor nem ad választ arra vonatkozóan, hogy az egyes szerződések vonatkozásában mennyi a visszajáró összeg, hiszen ehhez havi szinten 5-8 adat rögzítésére lenne szükség az adott hitelszerződés teljes futamidejére vonatkozóan (a szerződéses alapadatokon túlmenően).

Ez egy átlagos lakáshiteles esetében több mint 500 adat rögzítését igényelné, köztük olyan adatokét, melyeket nem feltétlenül egyszerű megszerezni az adós számára sem.