Beszólt a CÖF Bencsik Gábornak

CÖF-CÖKA sajtótájékoztató, Gellért Szálló, 2014.09.12., Tarlós István, Csizmadia László
Vágólapra másolva!
„Stockholm szindrómásnak” nevezi a CÖF Bencsik Gábort, a Magyar Krónika főszerkesztőjét, aki nemrég azt írta, a Fidesz „palira vette” a támogatóit. A közlemény egyben a Tanácsköztársaság híres plakátját idéző stílusban hívja fel a kormánypárti tábort, hogy zárjon össze az ellenzékkel szemben.
Vágólapra másolva!

„A CÖF-CÖKA elutasítja a Stockholm-szindróma felbukkanó jelenségét. Nem válhatunk áldozatává a minket túszul ejteni szándékozó posztkommunista és neoliberális uszítók világlátásával és értékrendjével” – reagált Bencsik Gábor tegnapi nyílt levelére a békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum. A Magyar Krónika főszerkesztője tegnapi, „Baj van, fiúk” című nyílt levelében azt írta a kormánynak, „nem ezért mentünk ki a Békemenetekre. Nem ezért szerveztünk polgári köröket. Nem azért álltunk ki mellettetek minden fórumon, hogy ti meggazdagodjatok (…) Nem az a baj, hogy palira vesztek minket, naiv lelkesedőket. Hanem az, hogy az egész nagy terv elbukhat a mohóságotokon."

CÖF-CÖKA sajtótájékoztató a Gellért Szállóban szeptemberben Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Bencsik később a Válasz.hu-nak adott interjújában arra utalt, hogy a kormány egyes tagjai zavaros módon jutottak nagy vagyonokhoz. Kifogásait egy történelmi példával illusztrálta: "1849 tavaszán nagy híre kelt, hogy eltűntek az úgynevezett Zichy-gyémántok. Mivel utoljára Madarász László belügyminiszternél látták őket, és nem tudta kellőképpen tisztázni magát, az eset következtében le kellett mondania. Ekkor született a mondás, hogy nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani".

A levélre válaszoló mai közleményükben a békemenet-szervezők azt írják

Mint írják, „ a nemzetért elkötelezett hazafinak ismertük meg (Bencsik Gábor). (…) Az általánosító hangnemet és a mindenki nevében szólást, azonban, eltúlzottnak gondoljuk.”

"Árnyékban sompolygó ellenzék"

A CÖF úgy véli, a jelenlegi helyzetben nincs helye annak, hogy a kormányoldal önkritikát gyakoroljon. „Az egészséges önkritika a hatalmat gyakorlók részéről bölcsességre utalhat. De amikor a külföldi pénzből megvett égő fáklyákat dobják házainkra, rosszul jön az olaj a tűzre. Nem válhatunk áldozatává a minket túszul ejteni szándékozó posztkommunista és neoliberális uszítók világlátásával és értékrendjével.”

Kónya Sándor festő-grafikus 1919-es propagandaplakátja Forrás: --

„A békemenetesek jelen helyzetben ezért talán meggondoltabbak, mint a Magyar Krónika főszerkesztője.

nem hagyják magukat provokálni, már régen kiismerték a rabló privatizációt levezénylő, fal mellett árnyékban sompolygó, szakadt csomagolású, baloldalinak mondott ellenzéket” – él a Tanácsköztársaság híres, a „sötétben bújkáló, rémhíreket terjesztő ellenforradalmárokat” fenyegető plakátját idéző fordulattal a CÖF.

Eddig öt békemenet volt

A legelső békemenetet 2012. január 21-én tartották, a demonstrációt már akkor is Bencsik András és Bayer Zsolt, és más kormánypárti újságírók szervezték, akik később megalapították a CÖF-öt és az azóta közpénzekből is gazdálkodó CÖKA-t. A tüntetés indoka az volt, hogy az időszakban az Orbán-kormány sok kritikát kapott EU-s politikusoktól, ezzel szemben kívánták „nem leszünk gyarmat”-címszóval megvédeni a kormányt. 2012-ben még két békemenetet tartottak, az egyiket március 15-én, a másikat október 23-án, az előbbin lengyel „vendégtüntetők” is részt vettek. A negyedik békemenet 2013. október 23-án volt az ötödik ilyen rendezvényt a választási kampány hajrájában tartották, a vonulás után a résztvevők Orbán Viktor beszédét hallgatták meg.

Orbán beszéde zárta az utolsó békemenetet márciusban Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az amerikai kitiltási ügy és az internetadó elleni tüntetések kapcsán Bencsik András októberben ismét belengette, hogy szükség lehet új békemenetre, amit viszont a Fidesz vezetése ellenzett. Bayer Zsolt ezzel szemben azt írta, biztosan lesz békemenet, és hogy a Fidesz vezetői már az elsőről is le akarták őt beszélni. "Újra mondom, nyomatékosan:

Mert ami ma odahaza folyik, az vérlázító és elviselhetetlen. (…) És az én kedves barátaimról két dolog tudható teljes bizonyossággal. Az egyik, hogy előszeretettel veszik körül magukat komplett idiótákkal. A másik, hogy még életükben nem mérték fel jól és pontosan, hogy mikor van igazi veszély” – írta novemberben Bayer.

A beígért tüntetést azóta nem tartották meg, a kérdést, egyelőre úgy tűnik, Orbán Viktor zárta le, amikor újságírói kérdésekre azt mondta, „most béke van, ne meneteljünk.”

Dömötör: Nem a politikának köszönhetik

Bencsik Gábor szavaira csütörtökön Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára is válaszolt, levelében azt írta: "Biztos vagyok benne, hogy tegnapi levelét is segítő szándékkal írta. Én is úgy gondolom, hogy az önálló véleményalkotásra, és a társadalmi párbeszédre szükség van. Érvelése mögött azonban ugyanazt az értelmezést vélem felfedezni, mint amelyet a magyar és a nemzetközi sajtó jelentős része hetek óta sulykol. Nem vitatom, hogy a Fidesz vezetői között egyaránt vannak jómódú és kevésbé jómódú politikusok is, mint ahogy ez így van minden más pártban is. Egy polgári társadalomban kategorikusan azt állítani ugyanakkor, hogy gazdagságát minden politikus a politikának köszönheti, veszélyes és igaztalan."