Vágólapra másolva!
Visszatértek a pozitív tartományba az amerikai részvényindexek a hétfői csökkenések után, a Dow Jones például új történelmi zárócsúcsra ért, idén már nagyon sokadszorra.
Vágólapra másolva!

Elsősorban az energiaipari cégek jó teljesítményének köszönhetően 0,6 százalék körüli pluszokban fejezték be a napot a tőzsdeindexek. A Dow Jones index ezzel új zárócsúcsra ért, 17 879,5 ponton fejezte be a napot.

Jól szerepeltek az autógyártók is, köszönhetően a kiváló novemberi értékesítési számoknak. A személy- és kistehergépjármű-eladások az elmúlt nyolc év második legmagasabb értékét mutatták. A szezonálisan kiigazított éves értékesítési adat 17,2 millió darabra emelkedett az októberi 16,5 millióról, az Autodata adatai szerint.

A General Motors (NYSE) és a FiatChrysler (NYSE, Milánó) szép értékesítés növekedést realizált, míg a Ford (NYSE) a vártnál alacsonyabb ütemű csökkenésről számolt be. A GM részvényárfolyama 1 százalékkal, a Fordé 0,8 százalékkal, míg a FiatChrysleré 3 százalékkal emelkedett a kedvező statisztikákra.

A Fed elnökhelyettese, Stanley Fisher szerint a munkaerőpiac folyamatos javulása és néhány olyan jel, ami az infláció megmozdulását jelezheti, elég lehet, hogy a jegybank kamatot emeljen jövőre. Persze, ha az infláció lejjebb csúszik, azt is számításba kell vennie a Fednek a döntésében.

A nyersanyagpiacokon visszafogottabb mozgások láthatóak az előző napok nagy kilengései után. Az olajár ma hajnalban ismét lefelé vette az irányt, a WTI 67,2 dollár, míg a Brent 70,75 dollár közelében található. Az arany pedig az 1200 dolláros szintnél jár.

Az API adatai szerint a november 28-án záruló héten 6,5 millió hordóval csökkent a nyersolajtartalék az USA-ban. Az API egy nappal korábban teszi közzé adatait, mint a piac által jobban figyelt EIA. Az elemzők az EIA beszámolójában 380 ezer hordós emelkedésre számítanak.

Általánosságban jó hangulat uralkodott kedden az európai piacokon, a német DAX kivételével a pozitív tartományban zártak az indexek. A DAX a 10 000 pont feletti, történelmi magasságok közeléből fordult vissza. A határidős indexek pluszokat jósolnak a mai nyitásra. Érkeznek ma szolgáltató szektorbeli PMI-ok, illetve az eurózóna harmadik negyedéves felülvizsgált GDP-adata is, melyek okozhatnak kilengéseket a piacokon.

Az európai luxusgyártók is publikálták az amerikai értékesítési adatait, a Daimler (Xetra) Mercedes márkája csökkentette hátrányát a BMW-vel (Xetra) szemben. A Mercedes 0,6 százalékos éves értékesítés növekedést könyvelt el, míg a BMW 2,3 százalékos csökkenésről számolt be. A Volkswagen (Xetra) Audi márkájának eladásai pedig 22 százalékos ugrást mutattak

Az ausztrál GDP a várt 0,7 százalékos negyedéves alapú növekedés helyett csak 0,3 százalékkal bővült a harmadik negyedévben. Éves szinten 2,7 százalékos volt a növekedés (várt:3,1%). Ebben a csökkenő nyersanyagáraknak és a bányaipari beruházásnak volt legnagyobb szerepe. Ennek ellenére a Sydney tőzsdeindex 0,8 százalékos pluszban zárt.

A többi vezető börzén vegyes a kép, a sanghaji index 0,3 százalékos pluszban van, a Nikkei pedig szintén 0,3 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot. A hongkongi Hang Seng ellenben 0,7 százalékos mínuszban mozog.

A kínai szolgáltató szektorból jó makroadatok érkeztek, az HSBC és a kínai statisztikai hivatal PMI-adata is az előző havinál magasabb értéket mutatott novemberben.