Vágólapra másolva!
A gyenge orosz gazdasági környezet rossz hatással van több nyugat-európai cégre is, de kimondottan hátrányosan érinti a Metrót. A rubel hatalmas gyengülése, illetve a várhatóan recesszióba süllyedő gazdaság ránehezedik a nagy orosz kitettséggel bíró Metrora.
Vágólapra másolva!
  • Több mint négy százalékos zuhanásban van a német Metro részvényárfolyama, aminek a közvetlen oka a JP Morgan elemzőinek leminősítése lehet. Az elemzőház alulteljesítő ajánlást fűz a részvényekhez a korábbi semleges helyett, vagyis akinek van Metro részvénye, annak eladást javasolnak.
  • Bár egy elemzőház ilyen lépése nem szokott ekkora csökkenést okozni egy részvény árfolyamában (például van olyan, aki a Metro részvényeit most is vételre ajánlja), de annak indoklása most igazán releváns.
  • A JP Morgannél úgy vélik, hogy a rubel drasztikus gyengülése komoly negatív hatással lesz a Metro eredményeire, és ránézve a rubel grafikonjára ezzel nehéz lenne vitatkozni. A Metro árbevételének közel 9 százalékát adta Oroszország a 2013-as pénzügyi évben, míg üzemi eredmény szinten még nagyobb a részesedése. (A Metro pénzügyi éve szeptember végén záródik, de legutóbbi éves jelentése csak december 16-án várható.)
Forrás: Investor.hu

  • A lemorzsolódó nyereséghányad pedig igencsak visszavetheti a 2015 szeptemberében záródó pénzügyi év eredményét is. A JP Morgannél például 15 százalékkal vágták vissza az egy részvényre jutó eredmény előrejelzésüket.
  • Az orosz egység eredményhányada akár 100 bázisponttal is csökkenhet, ami kb. 35 millió euróval vetheti vissza az eredményeket, véli a JP Morgan. Ráadásul Ukrjanában is jelen van a cég, ami szintén nem a legjobb hely most kis- és nagykereskedelem szempontjából (sem).
  • Nem csak a Metro szenved egyébként az európai kereskedelmi óriások közül. A Tesco is csúnya évet hagy majd maga után, bár őt nem az orosz-ukrán események hátráltatják. Az ottani problémákról többször írtunk már mi is az Investoron:
  • Pocsék hírek a Tescótól
  • Még mindig elkeserítő a helyzet a Tescónál
  • Újfent bakizott a Tesco

Ránézve a Metro részvény grafikonjára, túl sok jót nem is láthatunk. Év elejétől nagyot zuhnat az árfolyam, és a mostani négy százalék feletti zakója sem fest szépen.

A Metro árfolyama (Xetra) Forrás: Investor.hu, AmiBroker