Keményen belehúzott a dollár

Vágólapra másolva!
Beerősített az dollár az elmúlt órákban a főbb devizákkal szemben, ebből pedig a forint sem maradt ki, már 248,5 közelében járnak a jegyzések.
Vágólapra másolva!

A dollár nagyobb erősödése még hétfő este kezdődött el, és főleg az euróval szembeni alakulásán lehet tetten érni. Akkor az EURUSD 1,25 körül mozgott, ma reggelre viszont 1,235-ig is lejöttek a jegyzések, ami azért a devizapárhoz képest igen erőteljes mozgást jelent, és mindenképpen figyelemre méltó.

A devizapár mozgása alapvetően két dologgal magyarázható. Az első, hogy a dollár erősödésnek indult, köszönhetően annak, hogy az amerikai döntéshozók szerint a Fed kommunikációjában hamarosan fordulat állhat be. Jelenleg még arról beszélnek, hogy a kamatok hosszú ideig alacsony szinten maradnak, ám mindenki tudja, jövőre már kamatemelés(ek)re kerülhet a sor. A QE3 eszközvásárlási programot pedig már kivezette a Fed, vagyis a monetáris szigorítás elkezdődött. Ez egyértelműen erősíti a dollárt.

A történet másik lába viszont az euró, illetve az EKB kapcsán keresendő. Itt történetesen holnap kerül majd sor egy nagy eseményre, egészen pontosan az EKB kamatdöntésére. Bár az irányadó rátákon jó eséllyel nem változtat majd a szervezet, Mario Draghi sajtótájékoztatója rendkívül érdekes lehet, mivel további monetáris lazítást, eszközvásárlásokat jelenthet be, értelemszerűen tovább gyengítve ezzel az eurót.

Ha a két hatást összeadjuk, akkor látható, miért is várható a következő hónapokban az euró gyengülése, a dollár erősödése, így az EURUSD árfolyamának lefelé történő mozgása.

Technikai kép is fontos

A történet persze nem ennyire egyszerű, ezek a folyamatok azért a befektetők számára sem ismeretlenek, így előre tudják már árazni azokat. Ami ma kijön hír, az már beárazódhatott tegnap alapon így érdemes lehet a technikai képet is figyelemmel kísérni, ami szintén rendkívül érdekesen fest.

Az elmúlt napokban ugyanis egy csökkenő háromszögben mozgott az árfolyam, amiből a ma látott kitöréssel egészen 1,21-ig, vagy kicsivel a szint alá is juthat a devizaárfolyam. A mozgóátlagok közben igen messze vannak, ezek sem állnak útjába a meredek árfolyamesésnek. Az MACD ráadásul közben eladási jelzéssel szolgált, ami szintén nem túl jó jel az emelkedésben bízók számára, ráadásul az RSI még nem mutat túladottságot sem.

Az EURUSD napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A további dollárerősödés-eurógyengülés ugyanakkor számos hatással bírhat. Egyrészt az exportőr európai cégek számára kedvező a gyengülő deviza, míg az importőrök számára értelemszerűen ez nem jó. Az amerikai cégek esetében fordított a helyzet, az erősödő dollár gyengíti az exportőr vállalatokat, míg az importőrök számára pozitív a jelenség.

Magyar aspektusból pedig főleg az USDHUF alakulása lehet érdekes, ami azért a héten szépen megugrott, egészen 249-ig menetelt. Ahogyan arról már korábban többször is írtunk, a forint esetleges gyengülésére való "spekulációra" jelen körülmények között talán inkább a dollár lehet a megfelelő eszköz, bár itt sem inkább certifikátokra kell gondolni, sokkal inkább nagyobb súlyt adni portfóliónkban a devizás eszközökben, ezen belül a dollárnak.