Ezt tartsd észben, ha befektetni szeretnél

Vágólapra másolva!
Nagyon fontos, hogy befektetési döntéseink meghozatalakor tisztában legyünk azzal, mit takarnak a hosszabb időtávra látott átlagos hozamok, illetve, mit fednek le a jelenlegi visszatekintő hozamok. A cikkben igyekszünk áttekinteni, mik azok a lényegi különbségek, amiket mindenképpen fejben kell tartanunk befektetéseink során.
Vágólapra másolva!

Hosszú távú befektetési döntéseink előtt mindenképpen érdemes vetni egy pillantást az adott eszköz visszatekintő hozamaira. Ezeket a legtöbb esetben 3, 5 vagy 10 éves időszakra nézzük vissza, és az adott időszak alatti árfolyamváltozás átlagos éves értékét adják meg. Nem hiába mondják azonban, hogy csak ezek alapján nem szabad befektetetési döntést hozni. Ezek ugyanis nem mondanak semmit az eszköz jövőbeli teljesítményéről, és az általuk lefedett időszak történéseit is elmoshatják, vagy indokolatlanul felerősíthetik.

A másik gondot az jelenti, hogy a befektetők ritkán tudják definiálni, hogy mit is jelent a hosszú táv. Hiszen egészen mást jelenthet ez a saját, vagy a piac szemszögéből. Szem előtt kell ugyanis tartani, hogy akár még évtizedes hosszúságú időszakok is teljesen különbözőek lehetnek jelentős gazdasági változások következtében (például a 2008-as válság miatt).

Mégis van egy egyszerű módja annak, hogyan is lehet szemléletesen bemutatni a piac teljesítményét különböző időléptékekre. Ehhez tekintsük az S&P 500 gördülő hozamait a 3, 5 és 10 éves időszakokra 1926 és 2014 szeptembere között, majd ezek átlagos értékét hasonlítsuk össze az idei év szeptember 30-ához tartozó visszatekintő hozamokkal (a 3, 5 és 10 évessel).

S&P 500 napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Ha három éves időtávokat nézzük, azt láthatjuk, hogy az utolsó 3 éves időszak (tehát 2011 szeptember-2014 szeptembere) átlagos éves hozama 23 százalék körüli érték volt, ez pedig sokkal magasabb, mint az egész, 92 éves időszakra kapott átlagosan 10,4 százalékos éves hozam. A szeptember 30-ával zárult 5 éves időszak 15,7 százalékos hozama is sokkal magasabb, mint a hosszú távú 5 éves átlagos hozam, ami mindössze 9,8 százalékot tett ki.

Fordul viszont a helyzet, ha a tíz éves időszakokat tekintjük. A legutolsó 10 évre vonatkozó hozam 8,2 százalék évente, ami jóval a hosszú távú átlag 10,4 százalékos értéke alatt van. Ez persze teljesen érthető, ha számításba vesszük, hogy a mostani utolsó évtiezd magában foglalja a 2008-as világválságot is, amikor 55 százalékos mélyrepülést mutattak be az amerikai piacok. Innen nézve a legutóbbi tíz év éves 8,2 százalékos hozama nem is tűnik olyan rossznak.

Forrás: awealthofcommonsense.com, Investor.hu

Ebből is látszik, mennyire észben kell tartani az aktuális és a hosszabb időtáv átlagos hozama közötti különbséget. Minden olyan hozam esetén, ami egy hosszabb időszak átlagos teljesítményét fedi le, át kell gondolni a mögöttes tartalmat. Mi történt a piacon? Milyen események történtek akár a politikában, a törvényi szabályozásban? Esetleg történt-e olyan esemény a világban, aminek közvetve a piacra is komoly hatása volt? Bár minél hosszabb időtávra tekintünk vissza, annál jobban elsimulnak az ilyen események kiugró hatásai, de mindig tisztában kell lenni velük, hiszen sosem tűnnek el teljesen. Csakis ennek tudatában szabad döntéseinkkor figyelembe venni a múltbeli hozamokat.

Az átlagos hozamok tehát mindig egy hosszabb időszak lenyomatát mutatják, ezért nem is lehet elvárni, hogy az aktuális hozamok ezek közelében legyenek. Kis túlzással azt is lehet mondani, hogy amennyiben a pillanatnyi hozamok közel vannak a hosszabb időtáv átlagos hozamán, az inkább csak a véletlen műve.

Amennyiben tehát mindezt figyelembe véve megtaláltuk a számunkra legszimpatikusabb befektetési célpontokat, azokat néhány kattintással meg is vásárolhatjuk akár az Investor Trader rendszerén keresztül. Ha pedig esetleg kérdése maradt volna a témával kapcsolatban, azt az alábbi űrlap kitöltésével felteheti.