Vágólapra másolva!
Jogtalanul vonták meg az egyházi státust.
Vágólapra másolva!

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítéletének megfelelően a kormány megindította az egyeztetést az egyházi törvény miatt kártérítési igénnyel fellépő kérelmezőkkel, tájékoztat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkársága.

Nem bizniszegyházak

Az EJEB szeptember 9-én utasította el a magyar kormány fellebbezését a magyar egyházügyi törvényt elmarasztaló április 8-i ítélete ellen, ekkor vált jogerőssé az első fokon hozott ítélet. A strasbourgi bírák azt mondták ki az első fokú ítéletben, hogy a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadsága tekintetében sérült a magyar államot beperlő vallási közösségek gyülekezési és egyesülési szabadsága, mert az új egyházjogi törvény megfosztotta őket egyházi státusuktól. Magyarországnak az ilyen törvényi szabályozás helyett lett volna más lehetősége is a bizniszegyházak kiszűrésére.

Mennyi a kártérítés?

Az elsőfokú ítélet azt is kimondta, hogy az egyházaknak kártérítés jár, de ennek mértékéről a kormánynak és a panaszosoknak kell megegyezniük. A felek hat hónapot kaptak a megegyezésre. Ha ez nem sikerül, akkor a bíróságnak kell megállapítania a kártérítési összeget.