Vágólapra másolva!
A megelőző napoban látott nagy eladások után visszapattant az olajár, és az arany is fel tudott állni korábbi eséséből, amivel ismét 1200 dollár fölé ért.
Vágólapra másolva!

Október óta először zárt az 1200 dolláros szint felett az arany árfolyama, holott a hétfő hajnali kereskedésben még 1150 dollár alatt is megfordult a svájci népszavazás után. Ebben főként a dollár gyengülése játszhatta a főszerepet, de a japán leminősítés is az arany keresletet növelhette. Az EURUSD az 1,242-es szintekről 1,25-ig emelkedett, míg ma reggel 1,247 környékén ingadozik.

Az arany mellett az olajár is visszapattant a hétfői kereskedésben, a WTI ma reggel 68,5 dollár körül jár, míg a Brent 72 dollár fölött található.

A Kínából és Európából érkező inkább gyenge makroadatok miatt az amerikai tőzsdék is nagyobb mínuszokat szedtek össze. Emellett a Markit amerikai feldolgozóipari PMI adata is minimálisan elmaradt a várttól (tény: 54,8 pont, várt: 55 pont).

Így a főbb amerikai indexek 0,3-1,3 százalékkal csökkentek, főleg a technológiai túlsúlyos Nasdaq szerepelt rosszul. A nagyobb nevek közül az Apple 3,25, a Yahoo! 3,2, a Google 1,7, míg a Facebook 3,35 százalékot esett.

Csökkenéssel zárták a hétfői kereskedést, a főbb piacokon 0,2-1,6 százalékos mínuszokat lehetett látni a gyenge PMI-adatok miatt. A határidős indexek vegyes nyitást jeleznek előre.

Kedden már kifejezetten jó hangulat uralkodott a főbb tőzsdéken, a Shanghai Composite több mint 3 százalékos pluszban van, miután a befektetők arra spekulálhatnak, hogy a vártnál kicsivel gyengébb feldolgozóipari adatok miatt nőhet az esélye egy újabb kínai stimulusnak. De a többi piacon is pluszokat látni, a Nikkei 0,4 százalékkal emelkedett a japán leminősítés ellenére.

Az ausztrál jegybank 2,5 százalékon hagyta az irányadó rátáját mai kamatdöntő ülésén. A hírekre érdemben nem reagált az ausztrál dollár, míg az ausztrál index 1,4 százalékot emelkedett a jó piaci hangulatban.

Céges hírek:

Az Aviva biztosító 5,6 milliárd fontért (részvényenként 394 penny) vásárolja meg a Friends Life társaságot. Ez a tegnapi záróárhoz képest 7,6 százalékos prémiumot jelent.

A francia és az indiai védelmi miniszter megegyezett, hogy 126 darab vadászgépet vásárol India a Dassault Aviation vállalattól, írja a Reuters. Az ügylet nagyjából 15 milliárd dolláros lehet. A Dassault Aviation 46 százalékos tulajdonosa az Airbus.

A Tesco szeptembertől hivatalban lévő vezérigazgatója, Dave Lewis közvetlen felügyelete alá helyezi a vállalat brit egységét, hogy minél jobb rálátása legyen a korábban könyvelési hibákat elkövető cégre.

Az Apple tegnap 6 százalék feletti mínuszban is megfordult nyitás után, amiben a Morgan Stanley kedvezőtlen elemzői véleménye játszhatott szerepet. A bankház ugyanis felülsúlyozásról piaci súlyozásra rontotta az amerikai technológiai szektorra vonatkozó ajánlását.

A Blackstone eladja bizonyos amerikai ipari ingatlan portfolióját 8,1 milliárd dollárért egy befektetői csoportnak, amelynek tagja a GIC Pte Ltd és a Global Logistic Properties is, írja a Wall Street Journal.

A General Motors és a Ford ma publikálja havi autóértékesítési számait, előbbinél 0,6 százalékos növekedést várnak, míg utóbbinál 1,4 százalékos csökkenést, éves alapon.