Testcsel az arany piacán?

Vágólapra másolva!
Őszintén szólva nagyon meglepett az arany tegnapi száguldása. Hiába szavazták le ugyanis  hétvégén nagy többséggel a jelentősebb aranytartalékolási javaslatot a svájciak, a nemesfém a kezdeti megingás után igen vad emelkedést produkált. Letörölve ezzel a korábbi napok esését, kikandikálva fontos technikai szintek fölé, megingatva a további áresésbe vetett hitem. 
Vágólapra másolva!

Egy ideje ismét az aranyár esését várom, amit korábban már részletesebben is taglaltunk az Investor hasábjain. A pénzügyi osszeomlástól való félelmek lecsengtek, inflációs félelmek nincsenek, sőt az olajár húzza lefele magával az aranyat is, miközben a Fed leálló pénznyomdája és a dollár erősödő trendje szintén a nyersanyagok ellen dolgozik. Bár ezen indokok mentén már eddig is sokat esett az arany, a nagy bányák kitermelési költsége még így is jó messze van ahhoz, hogy mondjuk kínálati oldalról elkezdjenek alkalmazkodni a változó keresleti környezethez. A fogyasztás pedig - a fentebb részletezett okok miatt - gyengül, legalábbis ami a befektetési jellegű keresletet illeti, ami miatt lehet még tér az árfolyam csökkenése előtt.

Fontos technikai szintek el is estek nemrég 1200 dollárnál, ráadásul úgy, hogy közben a spekulatív szereplők pozícionáltsága sem tűnik annyira borongósnak, hogy a shortzárások miatt kelljen tartanunk egy kiadós rövid távú ralitól. Vagyis minden adottnak tűnik ahhoz, az árfolyam folytassa a csökkenő trendjét, abba még holmi svájci aranytartalék emelés miatti pótlólagos kereslet sem zavarhat be. Mert hogy ezt hétvégén igen határozott többség mellett leszavazta a lakosság.

Ha kíváncsi arra, hogy mit gondol egy hazai portfólió menedzser az arany kilátásairól, jöjjön el az Investor.hu rendezvényére, ahol felteheti kérdéseit is az előadóknak!

Ahogy azt várni lehetett, nagy eséssel indította a hetet az arany, de aztán nap közben igen nagy fordulat következett. Úgy elkezdték visszahúzni az árfolyamot, hogy megint 1200 dollár fölé kerültünk, még az ötven napos technikai mozgóátlagot is sikerült legyűrnie a nemesfémnek. Mondani sem kell talán, hogy ez a mozgás kicsit azért megrémisztett. Ha ugyanis egy rossz hír ellenére is emelkedik a termék árfolyama, az olyan relatív erőre utalhat a piacon, amit senki sem akarhat egy short pozícióban ülve megtapasztalni.

Sok helyen a mozgás indokaként a japán leminősítést, és az emiatt megjelenő ázsiai keresletet vagy a dollár gyengülését lehet olvasni, ezek azonban egyelőre nem tűnnek túl meggyőző érvnek egy napon belüli 6,6 százalékos ralihoz. Ennél talán nagyobb szerepe lehetett benne a nagy túladottságból tegnap szintén megvett olajnak (pénteken egy nyersanyagpiaci hedge fund likvidálta pozícióit, ami az árakat lefele nyomhatta), vagy a közben megingó részvénypiacoknak és kockázatvállalási kedvnek, de arról is egyre többet lehet olvasni, hogy az arany határidős árazása egyfajta hiányt jelez a fizikai piacon.

Mivel ma megint csökken az árfolyam, és 1200 dollár alatt járunk, egyelőre nem változtatok a korábbi stratégián, de mindenképp szorosabban követem az eseményeket. Hosszú távon még mindig az arany árának csökkenése tűnik a lehetséges kimenetelnek, rövid távon azonban már nem biztos, hogy ennyire egyértelmű a kép.

Az arany árfolyama Forrás: Amibroker, Investor.hu