Sírtak a diákok a Rákoshegyen rekedt vonaton

Normafa ónos eső
Normafa ónos eső
Vágólapra másolva!
700 ember rekedt a vonatokon hétfő este és kedd hajnal között. A rendkívüli időjárás miatt 10 vonat vesztegelt az állomásokon. A Rákoshegyen rekedt utasok hétfőn délután 5 órakor indultak a Keletiből, és kedden hajnali 4 órakor indulhattak tovább Rákoshegyről.
Vágólapra másolva!

Svanda Zoltán hétfőn 17 órakor szállt fel a Keleti pályaudvaron a szolnoki vonatra, kedden reggel negyed hétkor ért célba Békéscsabán. Csaknem 11 órát vonatozott. Elmondása szerint a Keleti és Rákoshegy közötti távolságot 4 óra alatt tették meg. Ez normál esetben 20 perc – mesélte az Origónak. Már Rákoson az utasok fele leszállt, megpróbált máshogy hazajutni. Svanda Zoltán mentesítő busszal nem találkozott. A semmittevés felháborította őt.

Hajnalban jött a segítség

Az utasok Rákoshegyen kedd hajnalban, negyed háromkor kaptak segítséget. Megkérdezték, hogy kinek mire van szüksége, és péksüteményt osztogattak. A XVII. kerületi önkormányzat szervezésében három kerületi vezető vett részt a mentőakcióban Horváth Tamás alpolgármester vezetésével. Önkéntesek is segítettek. A XVII. kerületi vezetők szerint az emberek hálásak voltak az ételért, italért. Türelmesen várták, hogy mikor indul tovább a vonat.

Jelentős késések voltak a vonatközlekedésben Fotó: Polyák Attila - Origo


700-800 ember rekedt a vonatokon

Hétfőn éjjel 23 órakor a Volánbusz négy buszt, a katasztrófavédelem pedig két buszt küldött az állomásokon rekedt utasokért. Kisdi Márk Máté a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az Origónak azt mondta, hogy több mint 700 ember rekedt a vonatokon a rendkívüli időjárás miatt hétfőn este és kedd hajnali 4 óra között.

A MÁV tájékoztatása szerint hétfőn délután kezdődött a káosz a vonatközlekedésben. Fél négytől kedden hajnali fél háromig az újszászi vonalon Maglód és Sülysáp között több fa rádőlt a sínekre. Vezetékek rongálódtak meg, illetve a vezetékre csapódó jeges faágak zárlatot okoztak. Az utasokat a jegyvizsgálók folyamatosan tájékoztatták a kialakult helyzetről. Sajnos sem a Volánbusz, sem a BKK nem tudott a vasúttársaság számára autóbuszt adni, mert náluk is rendkívüli helyzet volt – közölte a MÁV sajtórészlege. A MÁV azt mondta, csak egy vonatban nem volt fűtés, műszaki zárlat miatt, a többi kilencben nem fáztak az utasok.

Fák dőltek a sínekre Fotó: Polyák Attila - Origo

A vonatok pótlására csak később volt lehetőség, mondta Kavalecz Imre, a MÁV kommunikációs szakértője. A Keleti pályaudvarról 23 órakor indulhattak el az első vonatpótló autóbuszok: Sülysápra, Gyömrőre, Mendére illetve Maglódra. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság további buszokat bocsátott a vasúttársaság rendelkezésére, ezek kedden hajnali 2 óra 40-kor indultak Szolnokra, minden állomáson és megállóhelyen megállva.

Kedden 4 óra 17 perctől váltak szabaddá a vágányok – közölte a MÁV. Ekkor már két vágányon villanyvonatással közlekedhetnek a vonatok. Az időjárási okok miatt 10 vonat vesztegelt az állomásokon.

Sokan kiborultak

Seres Virginia egy dohányboltban dolgozik a rákoshegyi vasútállomástól nem messze. Azt mesélte, hogy hétfő délután fél öt és este 10 óra között a dohányboltban és a mellette lévő kisközértben becslései szerint legalább száz vonaton rekedt utas vásárolt. Az utasok idegesek voltak, több tápiószecsői diák sírva fakadt, mert nem tudta, hogy jut majd haza. Az utasok szerint senki nem mondott semmit, és nem tudták, hogy még hány órát kell Rákoshegyen várakozniuk.

A várótermeket a MÁV bezárta, az egyik vonaton fűtés sem volt – mondta Seres Virginia. A dohányboltban dolgozók odaadták telefonjaikat a vonaton rekedt utasoknak, hogy legalább haza tudjanak telefonálni. Sokan azt kérték, hagy töltsék fel a telefonjaik akkumulátorát, mert lemerült.

Beköszöntött a tél

Hétfő délután öt órakor már 60-120 perces késéseket írt a Keleti kijelzője. Az Origónak egy utas is azt mondta: a MÁV nem állt a helyzet magaslatán. Az utas felszállt egy Sülysáp felé közlekedő vonatra, aminek 16.50-kor kellet volna menetrend szerint elindulnia. A Keletiben veszteglő vonaton várakozott 30 percet, majd úgy döntött, más tömegközlekedés eszközzel megy haza. Ez volt a szerencséje. Ugyanis ez a vonat vesztegelt egész éjjel Rákoshegyen.

Beköszöntött a tél Fotó: Polyák Attila - Origo

Kedden 4 óra 17 perctől váltak szabaddá a vágányok – közölte a MÁV. Ekkor már két vágányon villanyvonatással közlekedhetnek a vonatok. Az időjárási okok miatt 10-12 órán át 10 vonat vesztegelt az állomásokon.

Kedden délben a Budapest-Újszász-Nagykáta-Szolnok vasútvonalon teljesen helyreállt a rend. A vonatok menetrend szerint közlekednek – közölte Kavalecz Imre.

Vége az ítéletidőnek

Az Országos Meteorológia Szolgálatnál az Origónak azt mondták, a következő napokban javulásra lehet számítani. Reisz András meteorológus szerint a lényegesen kevesebb csapadék lesz, ónos eső pedig már csak kis területen eshet. Vasárnap még a nap is kisüthet – tette hozzá a meteorológus.