Ön mit ajándékoz karácsonyra?

karácsonyi ajándék
Vágólapra másolva!
Az átlag 67 ezret költ ajándékra, és még 45 ezret az ünneplésre. A legtöbben a decemberi fizetésükből állják a költségeket, de sokan vesznek fel hitelt. A legnépszerűbb ajándék a könyv, a legnépszerűbb étel a bejgli.
Vágólapra másolva!

Karácsonyi ajándékra háztartásonként átlagosan 67 ezer forintot költünk, és további közel 45 ezer forintot az ünnephez kapcsolódó egyéb kiadásokra, derül ki a Gfk. felméréséből, amit a CIB Banknak készítettek. A megkérdezettek átlagban 7 személynek vásárolnak karácsonyi ajándékot. A válaszadók háromnegyede szűk, 34 százaléka pedig szélesebb családi körben is ünnepel, és csupán 11 százalék azok aránya, akik a barátokkal is.

Népszerű a könyv

Tudatosan készülnek a válaszadók a karácsonyi ajándékvásárlásra, hiszen 18 százalékuk már októberben vagy azt megelőzően az év során, 27 százalék pedig novemberben megkezdi a beszerzést. 43 százalék december első felében szerzi be az ajándékokat, míg az utolsó pillanatra mindössze 10 százalék hagyja a vásárlást. A megkérdezettek 79 százaléka előre megtervezi, hogy mit vesz majd, és mindössze 4 százalék nyilatkozott úgy, hogy csak a vásárlás helyszínén dönti el, mivel lepje meg szeretteit. Ilyen arányban választanak a különféle termékek közül:

Sokan kölcsönt vesznek fel

Tudatosak a megkérdezettek az ajándékok finanszírozását illetően is: 60 százalék az aktuális fizetéséből, 42 százalék általános tartalékaiból fizeti az ünnephez kapcsolódó kiadásokat. 36 százalékuk kifejezetten erre a célra félretett összegből gazdálkodik, kölcsönt pedig 19 százalék vesz igénybe az ünnepi költségek miatt. A karácsonyhoz kapcsolódó előre tervezett kiadások mellett egy váratlan esemény (például műszaki cikk vagy autó elromlása, esetleg hirtelen szükségessé váló fogászati beavatkozás) esetén azonban már többen vennének fel hitelt: 24 százalék folyószámlahitelt igényelne, 12 százalék személyi kölcsönt és 9 százalék hitelkártyát.

Az átlag 68 ezer forintot költ az ajándékokra

Bejgli nélkül nincs karácsony

A legnépszerűbb karácsonyi étel a bejgli, a megkérdezettek 74 százaléka eszik ilyen édességet. A válaszadók több mint felénél (56 százalék) kerül halászlé az ünnepi asztalra, de népszerű a töltött káposzta (48 százalék) is.

Szavazzon!

Ön mit ajándékoz karácsonyra? (Többet is jelölhet.)