Elismeri a magyar gazdasági növekedést az Európai Bizottság

Vágólapra másolva!
Üdvözölte az uniós élvonalban lévő magyar gazdasági fellendülést az Európai Bizottság. Jelezték ugyanakkor, hogy az ezt kiváltó gazdaságélénkítő intézkedések rövid távúak, a növekedés üteme csökkenni fog a következő években.
Vágólapra másolva!

Üdvözölték az erős gazdasági fellendülést, az Európai Bizottság tisztviselői, akik november 25-28. között felügyeleti látogatást tettek Magyarországon, hogy áttekintsék a friss gazdasági és pénzügyi fejleményeket, valamint szakpolitikai kezdeményezéseket. Ez az Európai Unió fizetésimérleg-támogatási programjának novemberi lezárultát követte.

Az Európai Bizottság kedden közölte, hogy az utóbbi negyedévnek az előző évhez képest mérve 3 százalékot jóval meghaladó magyar növekedési adata a legkedvezőbbek közé tartozik az Európai Unióban.

Jelezték ugyanakkor, hogy a magas növekedés részben az uniós források gyorsuló lehívásának, illetve a rövid távú élénkítő intézkedéseknek köszönhető, mint például a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja, a rezsicsökkentés és a közmunkaprogram. Ezek hatása azonban várhatóan mérséklődik majd, a bizottság a következő évekre vonatkozó előrejelzése szerint csökkenni fog a növekedés üteme - áll a közleményben.