Tovább zuhan az üzemanyagok ára

Skócia, Bp olajfúrótorony, Északi-Tenger
A picture shows section of the BP ETAP (Eastern Trough Area Project) oil platform in the North Sea, around 100 miles east of Aberdeen, Scotland on February 24, 2014. The British cabinet will meet in Scotland for only the third time in history to announce plans for the country's oil industry, which it warns will decline if Scots vote for independence. The fate of North Sea oil revenues will be a key issue ahead of the September 18 referendum to decide whether Scotland will end its 300-year-old union with England, and is expected to be the focus of Prime Minister David Cameron's cabinet meeting. AFP PHOTO / POOL / ANDY BUCHANAN
Vágólapra másolva!
Megint olcsóbban tankolhatunk. Szerdától a Mol 2 forinttal csökkenti a benzin és 5 forinttal a gázolaj literenkénti árát. Elemzők szerint a jövő év elejéig további meglepő árakkal találkozhatnak az autósok a kutakon. 
Vágólapra másolva!

A szerdai csökkentéssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 371-372 forintra, a gázolajé 387-388 forintra mérséklődik. A benzin literjét több éve nem adták 370 forintért. Legutóbb 2011. július elején kellett 370 forintot fizetni a 95-ös üzemanyagért.

A Mol legutóbb múlt szerdán változtatott az árakon, akkor bruttó 3 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj literenkénti árát.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Csökken a Brent hordónkénti ára Forrás: AFP/Andy Buchanan


Elemezők szerint 2015-ben is tovább zuhanhat az üzemanyagok ára. Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. energiakutatója az Origónak azt mondta: a következő hónapokban tovább mérséklődik a benzin és a gázolaj ára. A gazdasági elemző hozzátette: a benzin és gázolaj ára a forint/dollár és az forint/euró árfolyamtól is függ.

Hegedűs Miklós szerint az autósok 20-25 forintos áresést tapasztalhatnak a kutaknál. A szakértő szerint olajból túlkínálat van a piacon, ezért a Brent árának további csökkenésére lehet készülni. Az OPEC múlt csütörtökön nem változtatott a napi 30 millió hordós olajkitermelési kvótán, és nem határoznak meg célárat a kőolajra, ami eddig hordónként 100 dollár volt. A Brent hordónkénti ára most 70 dollár körül van. Elemzők szerint tovább fog esni az olaj ára. Így a benzin is egyre olcsóbb lesz.